REFERENDUM U RUSIJI: Narod odlučuje želi li Putina na vlasti do 2036. godine

U Rusiji će se 1. jula održati referendum o ustavnim promjenama koje bi mogle omogućiti predsjedniku Putinu da ostane na vlasti do 2036. godine.

  • Svijet

  • 01. Jul. 2020  01. Jul. 2020

  • 0

Predložene promjene koje bi izmijenile ustav iz 1993. godine, predstavljene su u januaru, a ruski parlament podržao ih je još u martu.

Putin je pozvao građane da izađu na glasanje 1. jula iako su glasačka mjesta bila otvorena tokom protekle sedmice kako bi se izbjegle gužve zbog rizika od širenja zaraze koronavirusom.

Preliminarni rezultati ankete koju je provela državna agencija, pokazuju da 76 posto građana podržava promjene.

Predloženo je 200 amandmana na ustav iako je Putin već tradicionalno protiv promjena, prenosi Euronews.

Veliki broj reformi uključuje transformaciju političkog sistema s većim prostorom za opoziciju.

Međutim, najveću promjenu predstavlja pravo za Putina na još dva šestogodišnja mandata nakon što se 2024. godine završi sadašnji, drugi po redu. Ova promjena odnosila bi se samo na Putina, ali ne i na buduće predsjednike.

Pored dva predsjednička mandata, Putin (67) bio je premijer u vladi Dmitrija Medvedeva od 2008. do 2012.

Nekadašnji četverogodišnji predsjednički mandat promijenjen je u šestogodišnji, također u vrijeme Vladimira Putina.  

Promjene ustava također se tiču poštivanja kulturne baštine zemlje i pravoslavne crkve, kao i jačanja Kremlja spram lokalnih i općinskih vlasti.

Novi ustav, također, definira brak isključivo kao zajednicu muškarca i žene, čime se odbacuje mogućnost istospolnih brakova.

Neke od društvenih promjena ustava garantirat će da minimalni dohodak ne pada ispod troškova života, kao i porast penzija tokom vremena.

Iako je parlament usvojio promjene još u martu, posebnom uredbom zatražena je 'podrška naroda' kojom će se osigurati legitimitet ustavne promjene.

Putinova popularnost donekle je opala u toku epidemije koronavirusa u Rusiji, gdje je zaraženo više od 640.000 građana, s više od 9.300 smrtnih ishoda, što je čini trećom u svijetu po ugroženosti.

Prema podacima moskovskog Levada centra, Putinova popularnost iznosi oko 60 posto, što je manje za devet posto u odnosu na februar, dakle vrijeme prije epidemije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...