IVICA DAČIĆ NA POTEZU: Ministrica Turković od Srbije traži hitnu saglasnost za slanje dva ljekarska tima iz BIH u Novi Pazar

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković jučer poslijepodne poslala je diplomatsku notu kojom je od šefa srbijanske diplomatije Ivice Dačića zatražena hitna saglasnost za odobrenje slanja dva medicinska tima iz naše zemlje u Novi Pazar.

  • Politika

  • 01. Jul. 2020  

  • 0

Timove će sačinjavati zdravstveni radnici KCUS-a i UKC Tuzla te sarajevske Hitne pomoći.

Ovu informaciju  je potvrdio Denis Hadžović, šef Kabineta ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković.

Po dobijanju saglasnosti donijet ćemo odgovarajuće odluke – istakao je Hadžović.

Islamska zajednica u BiH urgentno je izdvojila 100.000 KM za podršku medicinskim timovima koji će iz Bosne i Hercegovine biti upućeni u Sandžak kako bi pomogli tamošnjim medicinskim radnicima u suzbijanju širenja virusa COVID-19.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije Rasim Ljajić kazao je jučer da je od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića dobio potvrdu da bh. medicinari dolaze u Sandžak.

Također, Ljajić je dodao kako ga je ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar uvjerio kako ne bi trebalo biti nikakvih problema da ljekarske ekipe iz BiH dobiju privremene licence za rad u Srbiji.

Brnabić je jučer tokom posjete Novom Pazaru kazala da iz Bosne i Hercegovine nije došla nikakva zvanična najava dolaska medicinara i ljekara kako bi pomogli u borbi protiv koronavirusa.

Svako ko želi da dođe i pomogne, svako je dobrodošao. Svima je pomoć potrebna. Mi možemo sami, ali ako neko želi pomoći tim boljem jer će naši zdravstvreni radnici da se malo odmore – rekla je Brnabić.

On je istakla da Vlada Srbije nije dobila niti jedan zahtjev.

Čula sam da doktori iz Sarajeva, iz BiH, žele doći u Novi Pazar i pomoći, ali da se navodno čeka dozvola Vlade Srbije. Ponavljam, niko Srbiji nije poslao ni upit da li može doći niti je zvanično izrazio želju da dođe, osim u medijima. Pozdravljam filantropiju, svi su dobrodošli – poručila je Brnabić.

Nekoliko sati nakon ove premijerkine izjave, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija kazao je nešto posve drugačije.

Stav Vlade Srbije, kako je rekao on, jeste da toj zemlji trenutno nije potrebna pomoć, te da je zdravstveni sektor u stanju da obezbijedi adekvatan nivo zdravstvene zaštite u Novom Pazaru, upućivanjem medicinskih radnika iz Kragujevca, Kraljeva i drugih gradova u toj zemlji.

Premijerka Srbije Ana Brnabić iskazala je zahtjev da će se, ukoliko bude potrebna dodatna pomoć obratiti BiH, ali da u ovom trenutku pomoć nije potrebna – rekao je Tegeltija novinarima u Istočnom Sarajevu.

I ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin poručio je Bošnjacima Sandžaka “da i dalje imaju apsolutno povjerenje u svoju državu i u svog predsjednika Aleksandra Vučića i da nikako ne dozvole da još jednom budu žeton kojim će Sulejman Ugljanin da trguje za neko svoje mjesto u vlasti”.

Iako je u Novom Pazaru nakritičnije trenutno, jer broj zaraženih raste iz sata u sat, vlasti u Beogradu pokušavaju sve zataškati, te odbijanjem pomoći koju nudi BiH , pokazati da vladaju situacijom.

A stvarnost je potpuno drugačija.

Svjedoče tome brojne objave na društvenim mrežama, kako fotografija tako i video snimaka, iz kojih je jasno da novopazarskoj bolnice nedostaje i ljudstvo i oprema. Pokušalo se to prikazati drugačijim tokom jučerašnje posjete premijerke Brnabić ovom gradu, ali ljudi koji su izgubili svoje najmilije nisu mogli biti sakriveni niti “ušminkani” kao bolnička zgrada, kako bi se prikrilo stvarno stanje.

Laž je da imamo kisika, da imamo zdravstvenih radnika, da imamo uslove, nemamo ništa ljudi! Opći je kolaps! – zavapila je tokom posjete Ane Brnabić Novom Pazaru Senida, žena kojoj je, kako je objavila novinarka Tatjana Vojtehovsi, majka noć prije umrla bez kisika, a otac u teškom stanju bez mjesta u bolnici.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...