MIRSAD ĐERLEK IMA VRLO LOŠE VIJESTI: Još četiri osobe preminule u Novom Pazaru, na liječenju 104 pacijenta...

Koordinator Opšte bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek izjavio je da su u posljednja 24 sata umrle tri osobe zaražene koronavirusom, dok su trenutno na liječenju u toj zdravstvenoj ustanovi 104 pacijenta.

  • Regija

  • 01. Jul. 2020  01. Jul. 2020

  • 0

On je na konferenciji za novinare kazao da su preminuli muškarac star 57 godina i dvije žene (68 i 67 godina), a da su sve troje imali i druge hronične bolesti.

"U posljednja 24 sata na bolničko liječenje primljeno je 17 pacijenata tako da ih sada imamo 104. Na respiratoru je sedmoro, od kojih je troje na mehaničkoj ventilaciji. U tercijarne zdravstvene ustanove prebacili smo osmoro pacijenata", rekao je Đerlek.

On je istaknuo da su sva odjeljenja Opšte bolnice, osim Ginekologije i Hirurgije, namijenjena liječenju pacijenata oboljelih od Covida.

"Ispraznili smo Interno i Dječije odjeljenje, imamo sada 350 kreveta na raspolaganju, neće se više dešavati da ljudi leže u hodnicima i na stolicama. Na Internom će biti najteži pacijenti, gdje će imati centralni dovod kiseonika, srednje teški na Grudnom, Palijativnom i Infektivnom odjeljenju, a laki u Medicinskoj školi", kazao je Đerlek.

Pacijenti s Internog odjeljenja, koji zahtijevaju dalje bolničko liječenje, prebačeni su u Specijalnu bolnicu u Novopazarskoj Banji, dok su ostali otpušteni kućama.

Svi ostali pacijenti, koji ne boluju od Covida, bit će preusmjeravani u ostale zdravstvene centre u Srbiji.

Đerlek je ponovio da Opšta bolnica u Novom Pazaru ima dovoljno lijekova i opreme, da su stigle baterije za kiseonik i da je formirana nova respiratorna jedinica sa 18 respiratora, ali da još postoji potreba za stručnim kadrom.

"Trenutno nam pomaže 15 kolega iz Srbije, očekujemo još 20, a nadamo se da će nam uskoro stići i stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i Turske. Kada će se to desiti, ne zavisi od mene, već od dogovora na državnom nivou", rekao je Đerlek.

On je kazao da se Opštoj bolnici javilo oko 60 nezaposlenih ljekara i medicinskih sestara i da će, u zavisnosti od potreba, biti angažovano njih 30 do 40 koji će odmah popuniti upražnjena mjesta ljekara koji su oboljeli.

"Tražio sam od svih ljekara i sestara da nam donesu snimke pluća, da li se vide promjene na njima, kao i rezultate PCR testova i da vidimo ko je otišao na bolovanje s razlogom, a ko bez. U ovoj borbi moramo učestvovati svi zajedno, nema bježanja", rekao je Đerlek.

Đerlek je za koordinatora Opšte bolnice imenovan jutros, nakon što je direktoru ove zdravstvene ustanove Mehi Mahmutoviću sinoć pozlilo, zbog čega je prebačen u Beograd.

"Situacija nije sjajna, neće biti lako, tražimo strpljenje građana i nadam se da ćemo, uz ljekare i medicinsko osoblje koje se junački bori, vrlo brzo normalizovati stanje. I ja ću dati sve od sebe, majka mi je preminula prije tri dana od Covida, a ja sam se zbog iste bolesti liječio na Infektivnoj klinici", dodao je on.

Đerlek je rekao da ne posjeduje informacije o zdravstvenom stanju Mahmutovića, osim da je u koronarnoj jedinici u Beogradu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...