IZBOR REKTORA RIFATA ŠKRIJELJA, RAZLOZI I POUKE: Pobjeda bivšeg SDA-ovca ŠKRIJELJA protiv favorita te stranke Filandre odražava politički "instinkt" akademske zajednice!

I novi-stari rektor Rifat Škrijelj, osoba skromnog akademsko-naučnog ugleda, ali džinovskih ambicija, mogao bi samo maštati o toj funkciji da se na vrijeme nije "otkačio" od Bosanske patriotske stranke, u kojoj je bio član godinama (i tavorio na margini), i ušao u SDA. Jučer, nakon što je izabran za rektora, i službeno se razišao s tom strankom, što je lijep, ali zakašnjeli primjer "depolitizacije Univerziteta".

  • Mini market

  • 02. Jul. 2020  02. Jul. 2020

  • 0

Piše: SENAD AVDIĆ

Rifat Škrijelj će i u naredne četiri godine obavljati dužnost rektora Univerziteta u Sarajevu; to je rezultat izbora provedenih jučer na sjednici Senata Univerziteta. Dosadašnji rektor je u neizvjesnoj završnici (nakon što je prethodno otpao kandidat Elvir Čizmić) nakon dva kruga glasanja za dva glasa pretekao svog pritivkandidata Šaćira Filandru, profesora Fakulteta poltičkih nauka. 

GLASALO SE PROTIV SEBIJE I SDA, A NE ZA ŠKRIJELJA

Novi mandat rektora Škrijelja mnogo je manje pokazatelj i valorizacija njegovog rada u prethodne četiri godine (dapače, urušavanje autoriteta i digniteta Univerziteta u Sarajevu u tom periodu je nastavljeno i produbljeno), a više je test raspoloženja većine članova Senata prema njegovom protivkandidatu Filadri i političko-"akademskoj" strukturi koja je njegovu kandidaturu podržavala. Filandrin poraz u javnosti je, kao i u uskostručnom akademskom miljeu, doživljen i protumačen kao ozbiljan debakl političko-stranačkog zaleđa, koje ga je podržavalo i na čiju je naklonost svjesno računao. Da bude jasno: porazom Filandre zadat je ozbiljan udarac Stranci demokratske akcije i najmoćnijoj ženi u njoj Sebiji Izetbegović, suprugi lidera stranke i neformalnoj šefici medicinsko-zdravstvenog mikrokosmosa u Sarajevu.

Izbor rektora Univerziteta u Sarajevu uvijek je bio refleks odnosa poltičkih snaga u glavnom gradu BiH, pa i u širem okviru: u tom je smislu poraz Filandre mnogo više od trijumfa Škrijelja, poučan pokazatelj raspoloženja jedne, ali bitne, strukture u društvu, akademske, univerzitetske, prema Stranci demokratske akcije. 

I novi-stari rektor Rifat Škrijelj, osoba skromnog akademsko-naučnog ugleda, ali džinovskih ambicija, mogao bi samo maštati o toj funkciji da se na vrijeme nije "otkačio" od Bosanske patriotske stranke, u kojoj je bio član godinama (i tavorio na margini), i ušao u SDA. Jučer, nakon što je izabran za rektora, i službeno se razišao s tom strankom, što je lijep, ali zakašnjeli primjer "depolitizacije Univerziteta". Možda neće Škrijelj formalno postati član Naroda i pravde, s čijim je liderom Elmedinom  Konakovićem vrlo blizak, ali će ih i dalje povezivati isti "arhineprijatelj"- nezajažljiva i opsesivna Sebija Izetbegović.

Akteri jučerašnjeg izbora govore kako je "profesorica Bakirovica" toliko bila samouvjerena u pobjedu "svog kandidata" Filandre da nije imala potrebu prisustvovati sjendici Senata Univerziteta, već je poslala "bedela" Ernu Suljić, svoju najbližu suradnicu. Tajno glasanje se pokazalo kao vrlo efikasan i demokratski odgovor na zakulisne igranke, lobiranja, pritiske, ucjene... o kojima je govorio rektor Škrijelj.  

FILANDRIN KRIVI IZBOR SAVEZNIKA

Na još jednog "krivog konja" se kladio Šaćir Filandra, što je bilo neočekivano i naivno za jednog iskusnog birokratu i nepogrešivog karijeristu, koji je kao junoša pekao zanat u Centralnom komitetu Saveza komunista BiH. Uzdao se u otvorenu podršku Jasmina Velagića, dekana Elektrotehničkog fakulteta, osobe čija se "omiljenost" u univerzitetskom esnafu može mjeriti samo sa popularnošću Sebije Izetbegović unutar medicinsko-znanstvenog esnafa. Velagić, za kojeg kolege sa cinizmom i ne bez osnova vele da bi bio mnogo bolji i upješniji direktor Islamskog centra u rodnom Bugojnu nego što je dekan ETF-a, dodatno je iritirao univerzitetske kolege kada je, kao predsjednik Komisije koju je formiralo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, dodijelio "svom"  fakultetu (ETF-u) skoro pola miliona maraka za razne naučnoistraživačke projekte.

Rekosmo, izbor rektora Univerziteta u Sarajevu uvijek je više ili manje bio poltički čin i odražavao je odnose poltičkih snaga, bio mjerilo utjecaja pojedinih političkih opcija. U vrijeme kada je na vlasti bila tzv. lijeva koalicija, predvođena Zlatkom Lagumdžijom, za rektora Univerziteta biran je prof. Boris Tihi, Lagumdžijin kolega s Ekonomskog fakulteta. Ili, da odemo u dublju prošlost, kada se krajem osamdesetih godina počeo kruniti utjecaj i monopol Saveza komunista, za rektora je izabran prof. Nenad Kecmanović, kasnije predsjednik Saveza reformskih snaga, a posljednjih godina najagilniji i najglasniji osporavatelj Bosne i Hercegovine, nepokolebljivi šovinista i velikosrpski agitator.

Oni koji su jučer birali Rifata Škrijelja za rektora Univerziteta Sarajevo, vjerovatno su "nanjušili" da je politička struktura i stranka koja ga je "pogurala" prije četiri godine u laganom, ali izvjesnom stanju samourušavanja i slobodnog pada te da bi je izvjesno  mogla zamijeniti nova politička "alternativa". U kojoj će se, nesumnjivo, kao i u svim dosadašnjim prilikama i situacijama, Rifat Škrijelj snalaziti kao riba u vodi.       

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...