PRONAĐEN NOVI RAZLOG ZA DIPLOMATSKU PREPIRKU DVIJE SILE: SAD ne želi da Turska vrati Aja Sofiji status džamije

Američki državni sekretar Mike Pompeo pozvao je u srijedu Tursku da ne pretvori bivšu baziliku Aja Sofiju u džamiju, što priželjkuje turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

  • Svijet

  • 02. Jul. 2020  02. Jul. 2020

  • 3

"Pozivamo turske vlasti da i dalje sačuvaju Aja Sofiju kao muzej, kao ilustraciju njihove posvećenost poštivanju kulturnih tradicija i bogate povijesti koje su oblikovale tursku republiku i da jamče da će ostati otvorena za sve", napisao je Pompeo. 

Tursko državno vijeće u četvrtak će razmatrati zahtjev udruženja koja traže pretvaranje bivše bazilike Aja Sofije, koja je sad muzej, u džamiju. 

"Sjedinjene Države smatraju da bi svaka promjena statusa Aja Sofije predstavljala ograničenje naslijeđa te izuzetne građevine", dodao je Pompeo.

Portparol turskog ministarstva vanjskih poslova Hami Aksoy rekao je da Tursku iznenađuju te izjave i dodao da "niko nema pravo upozoravajućim tonom govoriti o njihovim suverenim pravima".

Aja Sofija, istanbulska crkva iz šestog stoljeća, upisana je na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Crkvu su izgradili Bizantinci, a Osmansko carstvo pretvorilo ju je u džamiju da bi 1935. postala muzej.

Erdogan je prošle godine pretvaranje Aja Sofije u muzej nazvao "velikom greškom".

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...