VUČIĆU PONESTAJE PARA: U Srbiji od danas veće akcize na gorivo, duhan, alkoholna pića, kafu...

Nove, veće akcize na naftne derivate, alkoholna pića, kafu, duhan i duhanske proizvode počinju da važe od danas, 1. jula.

  • Regija

  • 02. Jul. 2020  02. Jul. 2020

  • 1

Primjena novih akciza trebalo je da počne 1. februara, ali je odložena za 1. juli, nakon što se održe parlamentarni izbori. 

Tako će akcize na benzin biti 57,10 dinara po litru, eurodizel 58,72 dinara, dok će akcize na tečni naftni gas biti 44,59 dinara po kilogramu.

Za biogorivo i biotečnosti akcize će biti 57,37 dinara, a za ostale derivate nafte 68,45 dinara po kilogramu.

Stručnjaci smatraju da je riječ o klasičnoj mjeri sračunatoj na dodatno prikupljanje novca u budžet Srbije pred kojim stoje krupne kreditne obaveze. Javni dug Srbije trenutno premašuje 26 milijardi eura i uglavnom je riječ o dugu nastalom emisijiom hartija od vrijednosti s rokom otplate od 3-5 godina, i kamatonom stopom iznad 3 posto.

Neposredno pred parlamentarne izbore, Srbija se na međunarodnom tržištu kapitala zadužila za ravno dvije milijarde eura, a četvrtina tog iznosa podijeljena je građanima Srbije - svakom građaninu po 100 eura. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...