BIVŠI AMERIČKI PREDSJEDNIK JIMMY CARTER, OTVORENO: Izraelska aneksija je kraj nade za mirno rješenje...

Bivši američki predsjednik Jimmy Carter izjavio je da bi pokušaj Izraela da anektira dijelove Zapadne obale značio "ilegalno iznuđivanje zemljišta".

  • Svijet

  • 02. Jul. 2020  02. Jul. 2020

  • 0

U pisanoj izjavi istaknuo je da bi planirana izraelska aneksija u svakom smislu značila ilegalnu uzurpaciju palestinske teritorije, piše portal The Hill, prenosi Anadolija.

"Plan Izraela da anektira 30 posto Zapadne obale suprotan je trenutnom statusu okupiranih teritorija, kako je utvrđeno međunarodnim sporazumima, te bi predstavljalo kršenje međunarodnog prava, koje zabranjuje preuzimanje teritorija upotrebom sile", poručio je Carter.

Istaknuo je da izraelska politika uspostavljanja ilegalnih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali već decenijama ugrožava ideju nezavisne palestinske države, koja bi mogla funkcionirati pored Izraela.

"Zvanična aneksija bi značila kraj nade za mirno rješavanje problema idejom dvodržavnog rješenja", dodao je Carter.

Upozorio je da će moguća aneksija prekršiti sporazume iz Osla i Camp Davida, a mogla bi ugroziti i mirovne sporazume Izraela s Egiptom i Jordanom.

Ubrzavanje plana aneksije

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu formirao je s liderom opozicije Bennyjem Gantzom zajedničku vladu Izraela, a obojica su pri tome najavila da će od 1. jula ubrzati plan aneksije Jordanske doline i drugih teritorija na Zapadnoj obali na kojima su podignuta ilegalna jevrejska naselja.

Aneksija dolazi kao dio "Dogovora stoljeća" američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je objavljen 28. januara, a odnosi se na Jerusalem kao "nepodijeljeni glavni grad Izraela" i priznaje izraelski suverenitet nad velikim dijelovima Zapadne obale.

U planu se navodi uspostavljanje države Palestine poput arhipelaga povezanog mostovima i tunelima.

Palestinski zvaničnici tvrde da će Izrael, prema američkom planu, anektirati od 30 do 40 posto Zapadne obale, uključujući cijeli Istočni Jerusalem.

Zapadna obala, uključujući Istočni Jerusalem, smatra se okupiranom teritorijom prema međunarodnom pravu, zbog čega su sva jevrejska naselja na toj teritoriji, kao i planirana aneksija, ilegalni.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...