POSLJEDNJE ISTRAŽIVANJE POTVRDILO: Evo zašto su gubitak čula mirisa ili okusa česti simptomi koronavirusa

Nekoliko je istraživanja već pokazalo kako su simptomi koronavirusa gubitak čula mirisa ili okusa, a najnovije studije, provedene na oboljelima u Pekingu, to i potvrđuju.

  • Zdravlje

  • 03. Jul. 2020  04. Jul. 2020

  • 0

Sve je više istraživanja koja se bave fenomenom iznenadnog nestajanja čula mirisa ili okusa koja se dovode u vezi sa zarazom koronavirusom, a to potvrđuju i studije nedavno oboljelih osoba u Pekingu, gdje se nakon nekoliko mjeseci pojavilo novo žarište u Kini.

Naime, od 256 slučajeva oboljelih od COVID-19 u Pekingu, gdje je 11. juna ponovo buknulo novo žarište epidemije, 33 osobe odnosno 13 posto ih je potvrdilo kako su izgubili miris, a 21 osoba ili 8 posto, izjavilo je da je virus uticao i na gubljenje čula okusa, rekao je Wu Guoan, potpredsjednik pekinške bolnice Ditan.

Gubitak mirisa ili okusa i u ranijim je istraživanjima potvrđeno kao simptom COVID-19, a jedno međunarodno istraživanje objavljeno ovog mjeseca otkrilo je ovaj fenomen kod čak 32 posto pacijenata u Kini, 69 posto slučajeva u Njemačkoj i 49 posto u Francuskoj.

Ove dvije čulne disfunkcije mogu predstavljati rani ili čak biti jedini simptom zaraze koronavirusom i kod odraslih i djece.

Mnogi pacijenti prijavili su iznenadni gubitak mirisa, a zatim njegov nagli i potpuni povratak u periodu od jedne ili dve sedmice.

Posebno je zanimljivo što velik broj njih nije prijavio osjećaj začepljenog nosa i što se nekima mjesecima nije povratilo čulo mirisa.

Naime, kada prestane zaraza koronavirusom, oteklina u nosu se smanjuje i molekule arome imaju čist put do svojih neoštećenih receptora, a čulo mirisa vraća se u normalu.

No zbog čega se nekima miris nije vratio, nema još tačnog odgovora. Razlog bi mogao biti, kažu naučnici, da je riječ o posljedicama jače upale.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...