VUČIĆ SE OKOMIO NA ZAPADNE SUSJEDE: "Od čega u Hrvatskoj da umru kad niko nije testiran!"

Naglasio je i kako testiranje na lični zahtjev u Srbiji košta 50 eura, a u Hrvatskoj više od 200 eura.

  • Regija

  • 04. Jul. 2020  04. Jul. 2020

  • 0

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić odbacio je u subotu tvrdnje kako Srbija ne testira dovoljno na koronavirus, ustvrdivši da je testirano više nego u svim ostalim državama nekadašnje Jugoslavije zajedno.

Sjeverna Makedonija testirala je 64.000 ljudi, BiH 97.000, Hrvatska 82.000. Srbija 428.000. Bugarska, koja je iste veličine i, osim toga, članica EU - 147.000, a Mađarska, koja je veća od Srbije, 281.000, rekao je Vučić novinarima na vojnom aerodromu u Batajnici tokom predstavljanja bespilotnih letjelica Vojske Srbije, nabavljenih od Kine.

On je naveo da su samo četiri zemlje u Europi - Njemačka, Austrija, Švicarska i Italija - testirale više stanovnika od Srbije, srazmjerno broju stanovnika. Vučić je rekao da su Srbiju testovi koštali 50 miliona eura, uključujući i laboratorijski rad.

"Imamo ih još 300.000 pa vidite koliko je to, to je još 30 miliona", naglasio je Vučić, navodeći da testiranje na lični zahtjev u Srbiji stoji 50 eura, a u Hrvatskoj više od 200 eura.

Vučić je, na osnovu broja testiranih, upitao 'na osnovu čega umiru ljudi kada nisu testirani'.

"Srbija je pet puta više testirala od Hrvatske, a nije pet puta veća od te susjedne zemlje", kazao je Vučić, koji se posljednjih dana suočava s teškim optužbama da je tokom predizborne kampanje manipulirao brojem zaraženih osoba u Srbiji.

U Srbiji su 21. juna održani izbori, a ono što je zanimljivo jesu podaci o broju osoba zaraženih koronavirusom u toj zemlji upravo u periodu predizborne kampanje.

Taj broj je naglo počeo opadatu tik uoči početka kampanje. Tako je, primjera radi, 30. aprila registrirano 285 novozaraženih, a nekoliko dana kasnije, kada je predizborna kampanja počela, broj zaraženih bio je pet puta manji! Trend pada broja zaraženih održavao se tokom cijele predizborne kampanje i, čim su izbori održani, brojke su ponovo počele rasti.

Dan uoči izbora, 20. juna, registrirane su 94 novozaražene osobe, a samo nekoliko dana kasnije, 26. juna, registrirane su 193 novozaražene osobe i te su brojke nastavile rasti pa je tako 2. jula registrirano 359 novozaraženih osoba.

(Sl.B./Agencije)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...