U HRVATSKOJ ODJEKNULA POLEMIKA O NATO PAKTU: "Izetbegović i Komšić uputili prijekor ruskom veleposlaniku, Dodik ga brani"!

Mediji u susjednoj Hrvatskoj posvetili su veliku pažnju verbalnom sporu između ruskog ambasadora Petra Ivancova te Bakira Iztebegovića i Željka Komšića o Nato putu BiH.

  • Društvo

  • 04. Jul. 2020  04. Jul. 2020

  • 7

Zagrebački Jutarnji list piše da su član Predsjedništva BiH Željko Komšić i predsjednik SDA Bakir Izetbegović poručili  ruskom ambasadoru kako će BiH biti članica NATO-a bez obzira na protivljenje Moskve, dok je srp član državnog vrha Milorad Dodik rekao da od toga neće biti ništa. 

Nakon što je ruski ambasador u BiH Peter Ivancov u kolumni za banjolučki list Glas Srpske iznio stajalište po kojemu BiH ne bi trebala biti članica NATO-a koji je opisao kao "agresivni blok", Komšić je u posebnoj izjavi ruskom diplomatu uputio prijekor kako se miješa u unutrašnje poslove druge države i ne poštuje odluke koje je ona donijela.

- Podsjećam ga da je on (Ivancov) samo diplomata jedne strane države na tlu nezavisne i suverene BiH - citiraju komšoćevu izjavu hrvatski mediji.

Jutarnji list piše da je Komšić optužio ambasadora Ivancova da svojim ponašanjem destabilizira prilike u BiH, dodajući kako je očito da se Rusija prema BiH ponaša na isti način kao i prema Crnoj Gori koja je na meti Moskve zbog svoje prozapadne politike.

- Moramo biti naročito oprezni kad je riječ o destruktivnoj ulozi Rusije na ovim prostorima jer poruke koje šalje veleposlanik Rusije nisu nimalo bezazlene - rekao je Komšić.

Jutarnji piše da je na sličan način reagirao i čelnik najveće bošnjačke stranke u BiH, Stranke demokratske akcije (SDA), koja je dio vladajuće koalicije. Izetbegović je novinarima u Sarajevu rekao kako je jasno da se Rusija "gura" u unutarnje stvari BiH.

- Neće ovdje vladati Rusija ili bilo ko. Mi smo donijeli naše strateške odluke i zakone i po njima ćemo se kretati ka EU i NATO-u, sviđalo se to ili ne ruskom ambasadoru, prenijeli su hrvatski mediji izjavu Izetbegovića.

Hrvatski mediji ističu da su se poruke ruskog ambasadora dopale Dodiku koji je iz Banje Luke poručio Komšiću i Izetbegoviću kako su oni tek "trbuhozborci svojih zapadnih mentora".

Hrvatski mediji pišu da je opredjeljenje za članstvo BiH u NATO-u sastavni dio ranije usvojene vanjskopolitičke strategije koju je usvojilo Predsjedništvo BiH, a ta je odrednica i dio Zakona o odbrani, ali da Dodik smatra kako ranije donesne odluke ne vrijede pa stoga nema ni nastavka puta ka članstvu u Alijansi.

Hrvatski mediji naglašavaju da je NATO prošle godine odobrio BiH stupanje na snagu Akcijskog plana za članstvo (MAP).

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...