ŠOKANTAN GOVOR AMERIČKOG PREDSJEDNIKA: Trump povukao paralelu između nacista i radikalnih ljevičara!

Američki predsjednik Donald Trump u subotu je u govoru na Dan neovisnosti u Bijeloj kući obećao da će poraziti "radikalnu ljevicu", a rušenje spomenika i preispitivanje američke povijesti opisao je pokušajem uništenja Sjedinjenih Država.

  • Svijet

  • 05. Jul. 2020  05. Jul. 2020

  • 5

"Uvijek je bilo onih koji nastoje lagati o prošlosti kako bi stekli moć u sadašnjosti, onih koji lažu o našoj povijesti, onih koji žele da se sramimo toga ko smo", rekao je u subotu Trump. "Njihov cilj je uništenje."

Obećao je poraziti radikalnu ljevicu. Povukao je paralelu s poraženim nacistima i trenutnim "procesom poraza radikalne ljevice".

Dok je Trump držao govor, mirni demonstranti pozvali su na rasnu jednakost u blizini Bijele kuće.

Milioni Amerikanaca protetuju protiv rasne nejednakosti i policijske brutalnosti od ubistva crnca Georgea Floyda u maju. Neki demonstranti porušili su spomenike povezane s Konfederacijom i robovlasništvom.

Trump je u petak na planini Rushmore također osudio demonstrante koji ruše spomenike, rekavši da se time ugrožava američka nacionalna baština.

Proslava Dana neovisnosti odvija se u vrijeme dok u američkim saveznim državama raste broj novih zaraza koronavirusom, a Trump bez ikakvih dokaza tvrdi da je 99 posto slučajeva "potpuno bezopasno".

Iako pljušte kritike na njegovo nošenje s pandemijom, Trump tvrdi da Kina mora "odgovarati" za neuspješno suzbijanje koronavirusa.

Trump je u svom govoru također poručio da će SAD imati vakcinu ili terapiju protiv virusa "puno prije" kraja 2020.

U petak je zabilježen rekordan broj dnevnih zaraza u SAD-u, čak 52.300, pokazuju podaci Univerziteta Johns Hopkins.

Nakon Trumpova govora, šetnicu National Malla nadlijetali su borbeni avioni i priređen je vatromet.

Joe Biden, Trumpov rival na predsjedničkim izborima u novembru, objavio je komentar u kojemu je optužio američkog predsjednika da svakodnevno pronalazi "nove načine za rušenje demokratije".

Gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser pokušala je uvjeriti Trumpovu administraciju da odustane od proslave jer je ona protivna preporukama zdravstvenih vlasti.

U petak je na Twitteru pozvala građane da nose maske, prakticiraju socijalnu distancu i izbjegavaju velika okupljanja.

"Vaša porodica, vaši prijatelji i vaš grad računaju na vas", napisala je Bowser.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...