ANALIZA GORDANA DUHAČEKA: Ovo je početak kraja Bandića i Bernardića

Restart je doživio potop, što bi trebalo značiti i kraj Davora Bernardića kao predsjednika SDP-a, piše novinar Indexa Gordan Duhaček u prvoj analizi hrvatskih izbora koju prenosimo u cijelosti.  

  • Regija

  • 05. Jul. 2020  05. Jul. 2020

  • 1

 altPiše: Gordan Duhaček 

Prema prvim i jedinim izlaznim anketama koje je za RTL napravila agencija Promocija Plus, HDZ je na ovim parlamentarnim izborima dobio 61 mandat, koalicija lijevog centra Restart tek 44 mandata, Domovinski pokret Miroslava Škore 16, a Most je dobio 8 mandata, kao i zeleno-crvena koalicija (Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, Orah, Zagreb je naš, Za grad), dok je liberalna koalicija koju čine Pametno, Fokus i Stranka s imenom i prezimenom dobila 3 mandata.

Blamaža predizbornih anketa

Izlazne ankete se značajno razlikuju od rezultata posljednjih velikih predizbornih anketa, koje su prednost davale Restart koaliciji. Tako je prema RTL-ovoj anketi Restartu predviđeno 56 mandata, HDZ-u 55, DP-u 18, Mostu 6, zeleno-crvenoj koaliciji 3, liberalnoj koaliciji 1 i Živom zidu 1. HRejting je Restartu predviđao 60 mandata, HDZ-u 54, DP-u 18, Mostu 5, zeleno-lijevoj koaliciji 2 i Živom zidu 1, dok liberalna koalicija nije prelazila prag.

Ako se rezultati izlaznih anketa pokažu točnima, a dosad je tako bilo, to znači da su predizborne ankete još jednom "promašile ceo fudbal", što će definitivno biti argument njihovim žestokim kritičarima, koji smatraju da ankete služe za inženjering glasačkog raspoloženja.

HDZ i Domovinski pokret mogu zajedno formirati vlast

Po izlaznim anketama, HDZ i DP mogu zajedno formirati vladu, a s obzirom na prosječan rezultat DP-a, čiji su prvaci spominjali i do 30 mandata, teško je vjerovati da će oni moći nastaviti inzistirati na svom uvjetu da predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ne bude premijer.

Restart je pak doživio potop, što bi trebalo značiti i kraj Davora Bernardića kao predsjednika SDP-a. 

Bandić je gotov

Veliko iznenađenje izbora je u svakom slučaju zeleno-crvena koalicija s 8 mandata, koja je pak dobila najviše glasova u prvoj izbornoj jedinici. To znači da jedan od lidera ove koalicije, Tomislav Tomašević, ima izvrsnu poziciju na lokalnim izborima sljedeće godine te da bi baš on mogao nakon dva desetljeća zamijeniti Milana Bandića na poziciji gradonačelnika Zagreba. Također, ova koalicija je nešto novo na političkoj sceni te će sigurno unijeti novu energiju u sabor.

Most je s 8 mandata i profilacijom u tvrdu demokršćansku stranku isto prošao bolje nego što su predviđale predizborne ankete, a novost u saboru je i liberalna koalicija s 3 mandata.

Kakve će izlike za koaliranje s Plenkovićem izmisliti Škoro?

Prema izlaznim anketama se može pretpostavljati da HDZ ostaje na vlasti, da Bernardić odlazi s mjesta predsjednika SDP-a, osim ako ne odluči još više destruirati tu stranku, te da u saboru konačno imamo nove političke snage koje najvjerojatnije neće postati ničiji žetončići.

Najveći misterij je ponašanje DP-a, koji sada mora smisliti kako poreći sve što su govorili u kampanji kako bi s HDZ-om u koaliciji preuzeo vlast. S obzirom na poznatu dosljednost Miroslava Škore, nema sumnje da će ponuditi besramne izlike.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...