NEMOĆ VIŠKOVIĆEVE VLADE VRLO OČITA: Skače cijena goriva u Republici Srpskoj

Da li će cijena goriva na pumpama u RS-u biti vraćena na nivo prije virusa korona? Vlada tvrdi da ne može utjecati na cijenu goriva i da je po tom pitanju nemoćna.

  • Ekonomija

  • 05. Jul. 2020  05. Jul. 2020

  • 1

Ministarstvo trgovine i turizma RS-a za BN potvrđuje da ne može uticati na cijenu goriva u Republici Srpskoj, osim ograničenja marže, koja je još na snazi. Cijena goriva u RS-u je u posljednjih nekoliko dana narasla na prosječnih 1,7 KM i odnosu na cijene početkom juna, veća je za dvadesetak feninga.

„Uredba je donesena s ciljem propisivanja mjera neposredne kontrole cijena na području RS-a, na način da je za trgovce na veliko naftnim derivatima određena maksimalna veleprodajna marža u visini od 0,06 KM po litru derivata, dok je za trgovce na malo naftnim derivatima određena maksimalna maloprodajna marža u visini od 0,25 KM po litru derivata. Dakle, propisan je iznos marže koji se može obračunati po litru derivata od strane naftnih distributera.“

U Vladi tvrde da tu njihova moć uticaja na formiranje cijena goriva na pumpama u RS-u prestaje.

„S obzirom na to da je marža samo jedan od elemenata koji učestvuju u formiranju konačne cijene derivata, promjena nekog drugog elementa (kao što je nabavna cijena derivata) može dovesti do promjene konačne cijene.“

Naftni distributeri u BiH tvrde da samo usklađuju cijene sa rafinerijskim. Nikola Grbić iz Udruženja prevoznika RS-a ranije je najavio da će cijena goriva u Srpskoj doseći cijene prije pandemije. Jednostavno, državi iz mnogo razloga odgovara skuplje gorivo na pumpama.

Građani različito reaguju. Neki očekuju da se stane na ovim cijenama, dok neki očekuju dalji rast. U međuvremenu, prevoznici upozoravaju da je cijena nafte na svjetskom tržištu takva da ne bi trebalo da dođe do novog rasta cijena na pumpama u BiH. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...