ODLUKA JE PALA: Boeing 747 odlazi u povijest, ovo je njegov nasljednik... (VIDEO)

Boeing je početkom jula dao priliku stručnjacima američke agencije za avijaciju FAA da ispitaju letne sposobnosti njihovog već mjesecima prizemljenog aviona 737 Max.

  • HiTec

  • 06. Jul. 2020  06. Jul. 2020

  • 0

Tokom tri dana testiranja piloti i inžinjeri FAA testirali su Boeingove najavljene promjene u softveru za automatiziranu kontrolu leta, odnosno zloglasni MCAS sistem, koji je prouzročio dvije katastrofalne nesreće u 2018. i 2019. godini.

Sada slijedi proces evaluacije prikupljenih podataka, nakon čega bi FAA mogao dati Boeingu dozvolu za ponovno obavljanje komercijalnih letova ovim modelom putničkog aviona. Naravno, 737 Max prije toga mora zadovoljiti sve standarde za certificiranje.

Otprilike istodobno Bloomberg doznaje kako je u Boeingu donesena odluka o gašenju proizvodnje legendarnog modela aviona 747. Jumbo Jet trenutno se proizvodi u verziji 747-8, a posljednji primjerak te serije trebao bi izaći iz tvornice za, otprilike, dvije godine. Iako službenih informacija nema, analitičari su ovu odluku američkog proizvođača aviona iščitali iz njihovih finansijskih izvještaja.

Ovaj potez slijedi odluku Airbusa da prestane s proizvodnjom svog najvećeg modela A380. Trendovi u avijaciji pokazuju da interesa za najvećim putničkim avionima nema toliko da bi ih bilo isplativo i dalje proizvoditi. Nasuprot tome, Boeing će nastaviti sa proizvodnjom svog modernijeg i popularnijeg modela Boeinga 777.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...