TEHERAN PRIZNAO SVE: Iran potvrdio da je u požaru oštećena fabrika centrifuga, sumnja se na...

Teheran dugo tvrdi da nuklearni program Irana služi mirnodopskim svrhama.

  • Svijet

  • 06. Jul. 2020  06. Jul. 2020

  • 0

Iran je potvrdio da je zgrada koja je oštećena u požaru kod podzemnog postrojenja za obogaćivanje uranija u Natanzu, bila centar za proizvodnju centrifuga, javila je državna agencija IRNA.

Zvaničnici Irana prethodno su pokušavali umanjiti značaj požara koji je izbio u četvrtak ujutro, nazivajući ga incidentom koji je pogodio "industrijski hangar".

Na slici i snimku koje je objavila iranska državna televizija, vidi se dvospratnica s tragovima požara i uništenim krovom, prenosi Beta pozivajući se na AP.

Glasnogovornik Iranske nuklearne agencije Berouz Kamalvandi rekao je da je fabrika centrifuga počela s radom 2018. godine i da je u planu bila proizvodnja naprednijih centrifuga.

Dodao je da će šteta "srednjoročno možda izazvati odgađanje razvoja i proizvodnje naprednijih centrifuga".

Uzrok požara poznat

Kamalvandi je naveo da centar nije radio u punom kapacitetu zbog ograničenja nametnutih međunarodnim nuklearnim sporazumom Irana i velikih sila iz 2015. godine.

Iran je počeo eksperimente s naprednim modelima centrifuga kada je SAD napustio taj sporazum prije dvije godine.

Teheran dugo tvrdi da nuklearni program Irana služi mirnodopskim svrhama.

Vlasti Irana u petak su navele da je uzrok požara u Natanzu poznat zvaničnicima, ali da ga za sada neće objaviti "iz sigurnosnih razloga".

Nakon požara u Natanzu, šef civilne odbrane Irana zaprijetio je da će se Teheran osvetiti svakoj zemlji koja provodi hakerske napade na iranska nuklearna postrojenja.

Neki iranski zvaničnici tvrde da je požar u Natanzu izazvan hakerskim sabotažama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...