IVANCOV NA RAPORTU KOD MINISTRICE TURKOVIĆ: "Pravo kome će se pridružiti isključivo u nadležnosti Bosne i Hercegovine"

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković u ponedjeljak je u prostorijama Ministarstva vanjskih poslova, na njen poziv, obavila službeni razgovor s ambasadorom Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petrom Ivancovom, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Mini market

  • 06. Jul. 2020  06. Jul. 2020

  • 2

Ministrica Turković zatražila je pojašnjenje ambasadora Ivancova u vezi s izjavom koju je dao u medijima na okolnosti puta BiH u NATO.

Ambasador Ivancov je izjavio da Ruska Federacija podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine te ravnopravnost njena tri konstitutivna naroda. Ponovio je stav da Bosna i Hercegovina, kao suverena i međunarodno priznata država, ima pravo da sama odluči kome će se pridružiti i da je ta odluka isključivo u nadležnosti Bosne i Hercegovine i njenih naroda i građana.

Naglasio je stav Ruske Federacije da želi da na Balkanu ima stabilizirajuću ulogu, ali i da vjeruje da NATO vojni blok ne doprinosi miru i stabilnosti na Balkanu.

Ministrica Turković istaknula je da su i do sada politički lideri Bosne i Hercegovine sve odluke koje se tiču vanjske politike donosili konsenzusom, mada to nije uvijek bilo lako. Istaknula je da je i Program reformi, koji je poslan u NATO, usaglašen na isti način. Izrazila je uvjerenje da je Ruska Federacija prijatelj Bosne i Hercegovine te je istaknula da očekuje da će svi prijatelji u budućnosti poštivati odluke koje donesu narodi i građani Bosne i Hercegovine.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...