BURSAĆ PONIZIO DODIKOVOG POLTRONA: Mazalica trabunjao o porijeklu Srba i Bošnjaka, a onda je uslijedilo hlađenje…

Banjalučki novinar Dragan Bursać komentirao je istup poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđana Mazalice na društvenoj mreži Twitter.

  • Mini market

  • 07. Jul. 2020  07. Jul. 2020

  • 8

„Heterogenost srpskog naroda ogleda se i u tome što imamo neke haplogrupe čije je porijeklo prilično egzotično. Njihovi pojedinačni nosioci rođeni u srednjem vijeku imali su veliki broj muških potomaka koje je širila srpska država i migracije. Odnosi na nivou klana.

Srbi su najheterogenija nacija, što je veliki kompliment, ali i genetski jednolična, što znači da srednjovjekovna srpska država i migracije šire muške rodove i rodove u različitim smjerovima, što se danas može vidjeti iz rasporeda isprobanih. To je situacija slovenskih haplogrupa (> 50%)“, napisao je Mazalica, pa nastavio:

„Genetske razlike između npr. Srbi iz Krajine i Srbi iz Šumadije su kozmetičke, dok je genetska sličnost Sandžaka (tj. Raške) i bosanskih muslimana približno velika kao da je između njih već 1.000 godina postojao Veliki kineski zid. Kad se već uvjere da su jedan narod.

Bosanski muslimani su stanovništvo izrazito slavenskog porijekla, uglavnom iz Hercegovine, odakle i krajiški Srbi i šumadinski Srbi imaju svoje korijene. Sandžaklije čine pretežno islamizirana crnogorska planinska plemena i slovenizirani Albanci. Otuda razlike“, završio je svoju „ekspertizu Mazalica.

Uslijedile su brojne kritike na ovakav istup, a jedan od najžešćih kritičara Mazalicinih nebuloza bio je i banjalučki novinar Dragan Bursać.

„Ovo biće ne samo da nije pohađalio časove biologije i teorije društva, ne samo da nije u zatvoru, nego je u skupštinskoj klupi. A kakva vlast, entitet i skupština - takvi joj i predstavnici“, poručio Bursać, prenosi „Slobodna Bosna“.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...