DAČIĆ SPRIJEČIO AMBASADORA DA SE SUSRETNE S DŽAFEROVIĆEM PA MINISTRICI TURKOVIĆ PORUČIO: "Srbija se nikome neće izvinjavati što je osudila one..."

Ova presuda zasigurno će dodatno osokoliti srbijansko pravosuđe i sada postoji bojazan za mnoge bivše pripadnike Armije RBiH, MUP-a RBiH i HVO-a da budu uhapšeni ukoliko kroče na teritoriju Srbije i da budu procesuirani u Beogradu.

  • Vijesti

  • 07. Jul. 2020  07. Jul. 2020

  • 6

Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je apsolutno neprihvatljivo i van svake diplomatske prakse da se nota Ministarstva vanjskih poslova BiH, datirana na ponedjeljak, upućena MVP-u Srbije, objavi u medijima, a da se tek nakon toga dostavi Beogradu. Dačić tvrdi da je nota poslana putem maila i "da se Srbija nikome neće izvinjavati što je osudila one koji su ubijali Srbe".

On je to rekao povodom protestne note koju je Beogradu uputila ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković zbog presude kojom je bivši komandant Armije RBiH Husein Mujanović osuđen na 10 godina zatvora za ratni zločin počinjen nad Srbima, prenosi Tanjug.

Nakon toga, predsjedavajući Predsjedništva Šefik Džaferović pozvao je na razgovor ambasadora Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića, a Turković ambasadoricu BiH Aidu Smajić na konsultacije u Sarajevo.
 
"Pošto je MVP Srbije od strane ambasadorice Aide Smajić obaviješten da je pozvana na konsultacije u Sarajevo, kao reakciju na takav postupak pozvao sam ambasadora Srbije u BIH Aleksandra Đorđevića na hitne konsultacije u Beograd. Zbog toga neće niti u mogućnosti da se odazove pozivu na sastanak kod Šefika Džaferovića, i vratit će se u Sarajevo tek nakon što se ambasadorica BIH vrati u Beograd", rekao je Dačić.

Dačić smatra da je apsolutno neprihvatljivo miješanje u rad pravosudnih organa, a posebno u postupke koji se tiču ratnih zločina, koji su univerzalnog karaktera i gdje svaka žrtva zaslužuje da počinioci budu izvedeni pred lice pravde i kažnjeni za počinjena djela.

"Postavljam pitanje da li su zločini počinjeni nad Srbima manje važni i da li treba da ostanu nekažnjeni? Borba protiv nekažnjivosti zločina je jedno od temeljnih načela savremenog pravnog poretka i vladavine prava. Zašto onda BiH, ako kaže da je to pitanje u njihovoj nadležnosti, nije do sada procesuirala Huseina Mujanovića za zločine nad Srbima u Sarajevu, koji je bio upravnik logora u Hrasnici, koji je protivzakonito zatvorio 30 Srba civila, koji su svirepo mučeni i više njih je ubijeno?", zapitao se Dačić. Kako je dodao, jedino se rasvjetljavanjem svih zločina počinjenih tokom oružanih sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije i procesuiranjem počinilaca može ostvariti trajno pomirenje.

Prema njegovim riječima, Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine potpuno je u skladu sa međunarodnim pravom, praksom i običajima u savremenim državama, i u Srbiji nije suđeno samo za zločine protiv Srba, već i protiv Hrvata i Bošnjaka, zbog čega Srbija odbija tvrdnju iz Sarajeva da je riječ o pravno-političkom instrumentu.

Podsjetimo, presuda bivšem komandantu Armije RBiH Huseinu Mujanoviću podigla je prašinu i zategnula odnose Beograda i Sarajeva. Mujanović je uhapšen u Srbiji prije dvije godine bez mogućnosti da se brani sa slobode. Jučer je osuđen na 10 godina zatvora.

Ova presuda zasigurno će dodatno osokoliti srbijansko pravosuđe i sada postoji bojazan za mnoge bivše pripadnike Armije RBiH, MUP-a RBiH i HVO-a da budu uhapšeni ukoliko kroče na teritoriju Srbije i da budu procesuirani u Beogradu.

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...