OTPUŠTANJA S JEDNE I ULAGANJA S DRUGE STRANE: "Daimler" prodaje tvornicu zbog...

Radi se o proizvodnim kapacitetima u Hambachu u Francuskoj, u kojima se već godinama sklapaju automobili Smart.

  • Auto

  • 07. Jul. 2020  07. Jul. 2020

  • 0

"Daimler" pokreće opsežno restrukturiranje u sklopu kojeg je i rješavanje nepotrebnih kapaciteta.

"Daimler" je prošle sedmice najavio opsežne promjene, koje podrazumijevaju štednju i otpuštanja s jedne te ogromna ulaganja u nove tehnologije s druge strane.

U takvoj atmosferi, nema više mjesta za jednu tvornicu. Radi se o proizvodnim kapacitetima u Hambachu u Francuskoj, u kojima se već godinama sklapaju automobili Smart.

Predsjednik uprave "Daimlera" Ola Källenius izjavio je kako su u novonastaloj atmosferi prisiljeni na velika ulaganja u elektrifikaciju i digitalizaciju te kako je bitno povećati efikasnost. A to će osjetiti svi, posebno oni u tvornici u Hambachu.

U službenom saopćenju kažu kako imaju dva uvjeta. "Važan cilj za nas je osigurati budućnost ove lokacije. Drugi uvjet, aktuelni modeli Smarta moraju se nastaviti proizvoditi u Hambachu", izjavio je Markus Schäfer, član uprave "Daimlera AG".

Tvornica je plod zajedničkog ulaganja sa švicarskim proizvođačem satova "Swatch", a otvorena je 1997. godine. Od prošle godine proizvodi električni Smart EV te EQ Fortwo i Cabrio. Trenutno zapošljava 1.600 radnika, a do danas su proizveli oko 2,2 miliona automobila Smart.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...