DIREKTORICA ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO PODNIJELA OSTAVKU: "Pomaci ostvareni u bavljenju prvim valom zaraze poništeni su..."

U objavi na Facebooku, navodi kako je odlučila da podnese ostavku jer su njena upozorenja zbog pokušaja vraćanja na normalne uslove ignorisana.

  • Društvo

  • 07. Jul. 2020  

  • 0

Direktorica izraelskog zavoda za javno zdravstvo podnijela je ostavku u utorak u jeku povećanja broja zaraženih od koronavirusa, tvrdeći da je vlada ponovo otvorila ekonomiju previše brzo i da je izgubila na snazi u suočavanju s pandemijom.

Siegal Sadetzki, epidemiolog, objavila je ostavku dan nakon što je vlada premijera Benjamina Netanyahua ponovo uvela niz ograničenja, uključujući zatvaranje barova, fitnes centara i javnih dvorana.

Nakon nacionalnih restriktivnih mjera u aprilu, Izrael je ublažio krivulju zaraza koronavirusom na oko dvadesetak novih slučajeva dnevno.

Od ponovnog otvaranja škola i brojnih poslovnih aktivnosti, broj zaraženih buknuo je, međutim, uz više od 1.000 dnevno u prošloj sedmici. Ministarstvo zdravstva očekivalo je da broj pacijenata na ventilatorima, kojih je sada 32, dostigne broj od 2.000.

 altIlustracija

U objavi na Facebooku, Sadetzki navodi kako je odlučila da podnese ostavku jer su njena upozorenja zbog pokušaja vraćanja na normalne uslove ignorisana.

- Prošlo je nekoliko sedmica otkako je izraelski kompas za bavljenje pandemijom izgubio svoje kotače – piše ona.        

- Pomaci ostvareni u bavljenju prvim valom (zaraze) poništeni su širokim i brzim otvaranjem ekonomije – dodala je.

Uz samo 37 posto Izraelaca koji vjeruju vladi u bavljenju pandemijom, sudeći po anketi objavljenoj u ponedjeljak na N2 vijestima, naspram 59 posto koji joj ne vjeruju, njene kritike zvanične politike samo bi pojačale osjećaj nelagode u javnosti, piše Fena.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...