SVE VRIJEME RADIMO KRIVO: Ne stavljajte ruku na mjenjač u vožnji ni za živu glavu, ukoliko to budete radili, riskirate odlazak na servis…

Opruga u kvačilu nije dizajnirana kako bi dugo trpjela takvu silu i mogla bi se potrošiti mnogo prije, odnosno mogla bi puknuti.

  • Auto

  • 08. Jul. 2020  08. Jul. 2020

  • 0

Mnogi vozači imaju naviku ostaviti automobil u brzini, odnosno prebaciti mjenjač u prvu brzinu te pritisnuti pedalu kvačila i kočnice dok stoje.

Na semaforu ili u nekoj drugoj prilici to ne biste smjeli raditi, jer bi se moglo oštetiti kvačilo, piše „Slobodna Bosna".

Opruga u kvačilu nije dizajnirana kako bi dugo trpjela takvu silu i mogla bi se potrošiti mnogo prije, odnosno mogla bi puknuti. U svakoj prilici kad trebate stati s automobilom, izbacite mjenjač iz brzine i stisnite kočnicu. Tako ćete najbolje sačuvati kvačilo.

Druga česta navika je držanje ruke na mjenjaču. Ergonomski je on na najboljem mjestu i mnogima je najdraže odmarati desnu ruku na mjenjaču u vožnji. To, također, nije dobro, jer tako viljuška mjenjača dodatno pritišće zupčanu spojku. Navedena sila može oštetiti mjenjač pa izbjegavajte tu naviku. Dakle, ne držite ruku na mjenjaču nego za njim posegnite samo kad mijenjate brzine.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...