EMINA MERDAN, ŠEFICA MISIJE BiH PRI EVROPSKOJ UNIJI: Pomirenje je presudno za postizanje trajne stabilnosti…

Videokonferenciju "Sjećanje na Srebrenicu: Evropska zajednička povijest" otvorio je komesar Evropske komisije za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi.

  • Društvo

  • 08. Jul. 2020  08. Jul. 2020

  • 0

Šefica Misije BiH pri EU u Bruxellesu, ambasadorica Emina Merdan učestvovala je na videokonferenciji u povodu obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici i u organizaciji Evropske komisije.

Videokonferenciju "Sjećanje na Srebrenicu: Evropska zajednička povijest" otvorio je komesar Evropske komisije za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi.

U uvodnom izlaganju obratio se i specijalni izvjestitelj Evropskog parlamenta za BiH Paulo Rangel te ambasadorica Emina Merdan, šefica Misije Bosne i Hercegovine pri Evropskoj uniji u Bruxellesu.

Ambasadorica Merdan zahvalila je komesaru Várhelyiju i Evropskoj komisiji za organizaciju tako važne konferencije te naglasila da su suočavanje i zaštita istine ključni za završetak procesa pomirenja.

Dodala je da je pomirenje presudno za postizanje trajne stabilnosti koja je neophodna za gradnju prosperitetne budućnosti te da je to od izuzetne važnosti za daljnji razvoj demokratske i multietničke Bosne i Hercegovine.

Istaknula je da su vladavina zakona i poštivanje ljudskih prava, kao i pomirenje, stabilnost i društveno-ekonomski razvoj sastavni dio procesa evropskih integracija.

Dodala je da je Evropska unija izgrađena na principima mirnog suživota i predanoj saradnji članica te je naglasila da je glavna motivacija za proces evropskih integracija želja da se spriječi ponavljanje ratova i zločina u Evropi.

Napomenula je da građani Bosne i Hercegovine cijene jasnu posvećenost institucija Evropske unije, kao i njenih država članica evropskoj perspektivi BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države.

Na konferenciji je učestvovao i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler te brojni predstavnici civilnog društva iz BiH i regiona, koji su se reflektirali na najcrnje stranice evropske povijesti te razmijenili mišljenja o načinima gradnje budućnosti zasnovane na istini i pravdi.

– Konferencija je završena izlaganjem direktorice za zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske komisije Genoveva-Ruiz Calavere – saopćio je Ured za odnose s javnošću MVP-a BiH.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...