BORENOVIĆ POKAZAO SVOJE PRAVO, POČETNIČKO LICE: Nakon sramne presude borcu Armije RBiH u Beogradu, zahtijeva smjenu Bisere Turković zato što je...

...Srbiji uputila protestnu notu.

  • Politika

  • 08. Jul. 2020  08. Jul. 2020

  • 2

„Greška koju su napravili predstavnici SNSD-a u Savjetu ministara BiH bezrezervno glasajući da ministar inostranih poslova BiH bude Bisera Turković sada može biti ispravljena - tako što će predsjedavajući Zoran Tegeltija pokrenuti postupak za njenu smjenu, nakon skandalozne zloupotrebe ministarske pozicije slanjem protestne note Srbiji.

Кao što smo bili protiv imenovanja predsjedavajućeg i ovakvog Savjeta ministara, tako ćemo u slučaju da postupak bude pokrenut biti za smjenu Turkovićeve“, rekao je predsjednik PDP-a i poslanik u PD PS BiH Branislav Borenović.
 
Borenović ističe da očekuje da će član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija prekinuti "sramno ćutanje i napraviti konkretne poteze po ovom pitanju, umjesto bavljenja isključivo razmjenom fotelja sa SDA":
 
„U suprotnom, pokazaće da im je bitnije par direktora institucija, nego interesi srpskog naroda, RS-a Srbije.

U isto vrijeme dok se oni bore za funkcije i uhljebljenje par stranačkih kadrova, namještajući poziciju još jednog ministra SDA, drugi SDA ministar brutalno napada Srbiju. Ne treba gledati daleko u prošlost, nego samo u mandat njegovog prethodnika Mladena Ivanića, koji je obarao reviziju presude BiH protiv Srbije i to po cijenu gubitka političkih pozicija, pa da i Dodik nauči kako se radi u interesu srpskog naroda i države s obje strane Drine“, istakao je Borenović.

On kaže da Bisera Turković nije samo opasan teret za Republiku Srpsku, nego za čitavu BiH: 

„Turkovićeva iz dana u dan svjesno čini nediplomatske, ali i političke poteze, koji odgovaraju samo njoj i najekstremnijem krilu SDA. Nota upućena Srbiji, kao i pisma upućena visokim zvaničnicima EU zbog presude ratnom zločincu Huseinu Mujanoviću nije potez ministra inostranih poslova, nego potez funkcionera SDA koji zloupotrebljava svoju poziciju“, kaže Borenović.
 
On je podsjetio da je Turkovićeva prije nekoliko dana sa dnevnog reda sjednice Savjeta ministara skinula tačku o formiranju ekspertskog tima za Trgovsku goru, čineći uslugu Hrvatskoj, a onemogućujući da se pokuša u korist BiH riješiti pitanje odlagališta nuklearnog otpada koji dovodi u opasnost živote 250.000 ljudi koji žive u opštinama u slivu rijeke Une, prenosi BN TV.

Sve ovo uslijedilo je nakon sramne presude borcu Armije RBiH Huseinu Mujanoviću, koji je u Beogradu osuđen na 10 godina zatvora, zbog navodnog ratnog zločina. 

(S. B.) 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...