INZKO BI SE MORAO SJETITI ŠTA JE OBEĆAO: "Proglasite ga personom non grata ako ne nametne..."

"...zakon o zabrani negiranja genocida."

  • Društvo

  • 08. Jul. 2020  08. Jul. 2020

  • 1

Poslano je otvoreno pismo “KLUBA 100 - PLUS” predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefiku Džaferoviću i Hamdiji Fejziću, predsjedniku Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima "sigurne zone UN-a" Srebrenica iz jula 1995. godine. 

Ukoliko Valentin Inzko ne nametne zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini, proglasite ga "personom non grata".

"Početkom februara, građanska inicijativa 'KLUBA 100 - PLUS' svojom peticijom 8372, od visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka zatražila je da po hitnom postupku, a najkasnije do 11. jula 2020., nametne zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini. Pored ove inicijative, koju je podržalo na hiljade bh. građana i prijatelja Bosne i Hercegovine iz cijelog svijeta, identične zahtjeve imalo je na stotine raznih organizacija i uglednih pojedinaca, koji poštuju žrtve genocida, njihove porodice i presude za genocid u Srebrenici, izrečene u Haškom tribunalu.

Naravno, svemu ovome treba svakako pridodati i javno televizijsko obećanje Valentina Inzka prošle godine među bijelim nišanima u Potočarima majkama Srebrenice i svim žrtvama genocida, da će do 11. jula 2020. nametnuti zakon o zabrani i kažnjavanju negiranja genocida. S obzirom na to da smo već na pragu obilježavanja tužne 25. godišnjice stradanja Bošnjaka Srebrenice, a od visokog predstavnika Valentina Inzka ni traga ni glasa po ovom pitanju, evidentno je da od njegovog obećanja nema ništa. Takvim odnosom spram svojih datih obećanja, on se otvoreno svrstao na stranu politike koja negira genocid u BiH.

Zato zbog poštivanja žrtava genocida, njihovih porodica i presuda Međunarodnog suda iz Haga, zahtijevamo da Savjet i Organizacioni odbor za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima 'sigurne zone UN-a' Srebrenica iz jula 1995. godine, donese jedinu logičnu odluku i gospodina Valentina Inzka proglasi nepoželjnom osobom (personom non grata) na ovoj pretužnoj godišnjici.

Na taj način Savjet i Organizacioni odbor pokazat će da su tu, prije svega, zbog poštivanja žrtava genocida, njihovih porodica i presuda Međunarodnog suda iz Haaga, ali i na strani prosperitetne Bosne i Hercegovine", navode iz "KLUB-a 100-PLUS”.

(SB/NAP)   

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...