IZNENAĐUJUĆA EFIKASNOST: Već realizirana prva tačka jučerašnjeg dogovora Izetbegovića, Čovića i Dodika!

Jučer je u Istočnom Sarajevu održan sastanak lidera SDA, HDZ-a i SNSD-a, na kojem su Izetbegović, Čović i Dodik, između ostalog, riješili i spor oko izbornih pravila za Mostar i taj dio dogovora već je u potpunosti realiziran.

  • Politika

  • 08. Jul. 2020  08. Jul. 2020

  • 2

Izetbegović, Čović i Dodik razmatrali su tri tačke dnevnog reda: izborna pravila za grad Mostar, budžet BiH te imenovanje čelnih ljudi u institucijama BiH. Oko prve i druge tačke dnevnog reda nije bilo većeg sporenja, ali je zapelo oko međustranačke raspodjele čelnih pozicija u istitucijama BiH. 

Tri stranačka lidera dogovorila su se i da njihovi zastupnici u Državnom parlamentu osiguraju usvajanje novih izbornih pravila za Mostar, koje su ranije usaglasili Čović i Izetbegović.

No, čelnici SDA i HDZ-a strahovali su da treći parrtner u vlasti Milorad Dodik neće pristati na ponuđena rješenja za Mostar. Dodik se prije nekoliko dana sastao sa predstavnicima mostarskih Srba i kazao kako postoje određena nezadovoljstva zbog činjenice da je na ovaj način sve završeno, mimo zvaničnog prisustva predstavnika Srba u političkom dogovoru o izmjenama Statuta Grada Mostara i Izbornog zakona BiH u dijelu za Mostar.

Ipak, Dodik je jučer na sastanku u Istočnom Sarajevu bio potpuno kooperativan, svjestan činjenice da je pravni položaj Srba u Mostaru neuporedivo povoljniji nego Hrvata i Bošnjaka u Banjoj Luci.

Bez obzira na izvjesno gunđanje (zbog javnosti u RS-u), Dodik je održao riječ pa su zastupnici SNSD-a bez ijednog glasa protiv glasali za predloženja rješenja za Mostar.

Tako su kasno sinoć zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta BiH većinom glasova SDA, HDZ-a i SNSD-a prihvatili  Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, a to je isto učinio danas i Dom naroda, čime su stvorene formalnopravne pretpostavke za raspisivanje izbora u Mostaru.

Osnove ovog zakona dogovorili su stranački lideri SDA Bakir Izetbegović i HDZ-a Dragan Čović. Riječ je o matematičkom rješenju usklađivanja broja vijećnika iz šest gradskih izbornih jedinica s brojem birača, kako je to ranije naložio Ustavni sud BiH.

Izmjenama Izbornog zakona predviđeno je kako će se u Mostaru ubuduće 35 gradskih vijećnika birati unutar šest izbornih jedinica te sa posebne gradske liste.

Međustranački sporazum SDA i HDZ-a BiH predvidio je da se kroz izmjene gradskog Statuta nakon provedenih izbora osigura jača uloga predsjednika Gradskog vijeća Mostara, koji ne bi bio iz reda istog naroda iz kojeg je gradonačelnik, što je model koji se već dvije decenije primjenjuje u Gradu Sarajevu.

Također je predviđeno da se najvažnije odluke moraju usvojiti dvotrećinskom većinom kako bi se eliminiralo etničko preglasavanje oko vitalnih pitanja.

(Sl. B.)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...