TRIJUMVIRAT OPASNIH NAMJERA: Janša, Orban i Vučić raspravljali o "vraćanju europskog identiteta"

Slovenski premijer Janez Janša sudjelovao je, zajedno sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, na web-konferenciji o europskim izazovima i traženju zajedničkog europskog identiteta.

  • Mini market

  • 08. Jul. 2020  08. Jul. 2020

  • 0

"S izazovima koji stoje pred nama, možemo se suočiti ako se vratimo svojim izvornim vrijednostima i svom identitetu. Moramo se boriti za naše ljude, Europljane, naše naslijeđe i narode, našu slobodu, naš način života i našu budućnost", kazao je Janša na online konferenciji koju je organizirala Fondacija "Građanska Mađarska", a vodi je član Fidesza i bivši Orbanov ministar za ljudske resurse Zoltan Balog.

U svom prilogu na konferenciji Janša se, među ostalim, zauzeo za širenje Europske unije na zapadni Balkan te upozorio na neizvjesnosti koje donosi korona-kriza i drugi izazovi pred kojima stoji Unija.

Slovenski premijer, kojeg sa mađarskim premijerom Orbanom povezuju prijateljske i bliske političke veze, naveo je kako, u ideološkom smislu, za Europu i njen identitet najveću prijetnju predstavlja "kulturni marksizam".

"U Komunističkom manifestu piše da je za stvaranje novog svijeta potrebno da nestane narod, privatno vlasništvo i školstvo te da nestane religija. To se upravo sada i događa preko masovnih medija, kulturne industrije i nekih političkih stranaka", kazao je u raspravi Janša, kako ga citiraju slovenski mediji.

U materijalu koji je kao pripremu za trilateralni sastanak napisao Balog, navodi se da je u Europskoj uniji, umjesto pravnih i formalnih tehničkih pitanja koja su sada u središtu, potrebno pokrenuti otvorenu raspravu o izazovima koji stoje pred Europskom unijom, a koji se sada "ignoriraju".

"Potrebna je otvorena i iskrena rasprava o našim temeljnim vrijednostima, a ne bježanje od pitanja koja su nepopularna u mainstream medijima s dominacijom ljevice", navodi Balog.

Kako navodi Balog, zemlje koje su za takvu, otvorenu raspravu, žele "jaku i kompetitivnu Europu, koja je dom različitih naroda" te Europu kao zajednicu temeljenu na "judeokršćanskim" i kršćansko-demokratskim vrijednostima i tradicijama, a ne federalističku Europu ("Ever Closing EU"), koja će zanemariti identitete i povijesnu baštinu pojedinih naroda.

(SB/Index.hr)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...