ČAVIĆU SMETA KOMŠIĆEVA PROBOSANSKA POLITIKA: „Suština problema u BiH je u odnosima Hrvata i Bošnjaka, BiH će se prije raspasti nego što će doći do…“

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić smatra da je suština problema u BiH u odnosima između Hrvata i Bošnjaka, personificirana kroz HDZ i SDA.

  • Politika

  • 09. Jul. 2020  09. Jul. 2020

  • 1

Čavić je istaknuo da kod Bošnjaka, jednostavno, postoji takav pristup da je demokratija ko ima više ruku, „bez obzira na to što u ovoj zemlji nisu dovoljne samo ruke nego i entitet“.

On je naglasio da je Predsjedništvo BiH kakvo jeste, direktna posljedica pregovora u Daytonu, a prije toga u Genevi i New Yorku, odnosno posljedica Dejtonskog mirovnog sporazuma i Pariskog mirovnog sporazuma u kojima je učestvovala Hrvatska, koja je tada insistirala da u tročlanom Predsjedništvu bude predstavnik hrvatskog konstitutivnog naroda.

“Apsurdno je da oni koji su kreirali ovu državu u ovakvom formatu, danas doživljavaju da onaj ko treba da bude personifikacija čitavog hrvatskog konstitutivnog naroda, u svojim političkim odlukama uopšte ne ide u Zagreb”, rekao je Čavić za RTRS.

Prema njegovim riječima, to je poprilično frustrirajuće za sve Hrvate u BiH, jer je ponašanje hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića kao ponašanje drugog Bošnjaka u Predstavništvu BiH.

“Ne čudim se Komšiću, jer on nikad ništa nije ni krio, ni da dolazi na bošnjačkim glasovima na mjesto člana Predsjedništva niti da mu to ne smeta, jer njegova percepcija BiH je unitaristička”, naveo je Čavić.

Čavić je rekao da je politika Željka Komšića probosanska te da bi za njega bilo dobro da je iskoristio ovaj mandat da razbije one predrasude koje su postojale u prošlom mandatu i da se na pravi način postavi kao predstavnik hrvatskog naroda.

“To znači da gradi dobre odnose sa Zagrebom, da štiti interese hrvatskog naroda na način koji nije unitaristički bosanski nego onakav kakav očekuju od njega ljudi hrvatske nacionalnosti u ovoj zemlji”, smatra Čavić.

On je naglasio da ne postoji način da BiH postane unitaristička te da će se prije raspasti nego što će doći do toga.

Čavić je napomenuo da je skeptičan oko rješavanja pitanja Mostara, ističući da će se izbori možda provesti, ali da će provođenje rezultata biti vrlo komplikovano.

“Dobro je što je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik insistirao na tome da se ne zaboravi da su u Mostaru živjeli i danas žive i Srbi i da se ne smije desiti da Srbi, kao konstitutivan narod u Mostaru, pri provođenju izbora i implementaciji izbornih rezultata, kada se konačno formira vlast, budu zaboravljeni”, poručio je Čavić.

On smatra da će izbori u BiH biti održani, ali da je ključno pitanje može li doći do novog prolongiranja.

“Govori se o novom terminu polovinom decembra, ne bih se čudio kada bi se uskoro počelo govoriti o novom terminu u martu, ali izborni kalendar je objavljen. Imamo precizno definisane termine do kada treba da se kao političke stranke u izbornom procesu prijavimo i u ovom trenutku ne vidim nikakvih novih stavova Centralne izborne komisije BiH”, rekao je Čavić.

Očigledno je, smatra Čavić, da je ubrzani izbor članova CIK-a poprijekim procedurama proizveo ovu vrstu odnosa prema poziciji CIK-a danas te da se to u izbornoj godini nije smjelo uraditi.

Čavić smatra da se vlast u Republici Srpskoj ponašala odgovorno u prva tri mjeseca epidemije koronavirusa te da je učinila sve napore da sanira nastalu štetu.

“Nije bilo neodgovornosti kada je riječ o javnoj potrošnji, kao ni eskalacije cijena javnih usluga, dok je iz budžeta 100 miliona KM uloženo u sanaciju ekonomske štete nastale u prva tri mjeseca epidemije”, rekao je Čavić i ocijenio da je neophodno da u narednom periodu fokus bude na štednji te da se što više sredstava usmjeri ka privredi kako bi preživjela.


Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...