PESIMIZAM U BANJOJ LUCI: "Možemo očekivati težu epidemiološku situaciju"

"RS je ušao u period naglog rasta broja zaraženih koronavirusom, što znači da je broj pozitivnih sada veći od broja oporavljenih", rekao je v. d. direktora Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković.

  • Hronika

  • 09. Jul. 2020  09. Jul. 2020

  • 0

Zeljković je za RTRS rekao i da je pogoršanje epidemiološke situacije u RS-u veliko optereće na zdravstveni sistem.

"Zdravstvene ustanove već četiri mjeseca bez odmora se bore sa pandemijom. I dalje, ako se nastavi rast broja zaraženih, možemo očekivati težu epidemiološku situaciju, što će dodatno opteretiti zdravstveni sistem, ali i zdravstveni kadar", naveo je Zeljković.

Komentarišući prijenos virusa sa osobe na osobu, Zeljković je rekao da oni, bez obzira na razmatranje informacija WHO-a o prijenosu virusa i zrakom, imaju saznanja o kapljičnom prijenosu, piše RTRS.

"Nemamo dokaz da se virus prenosi vazduhom. Vidljivo jeste da se u posljednje vrijeme brže osobe zaraze virusom korona, ali mislimo da je tome doprinijelo nepoštivanje mjera.

Građani su se opustili i nenošenje maski, nepoštivanje distance dovodi do infekcije", objasnio je Zeljković.

Podvukao je da distanca od dva mjetra i nošenje maske mogu da spriječe zarazu virusom.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...