SOK OD MENTE, LJETNA ČAROLIJA: Recept koji tako dobro osvježava tijelo i dah

Jednostavno, možete i sami napraviti sirup od mente.

  • Zdravlje

  • 09. Jul. 2020  09. Jul. 2020

  • 0

U toplim i vrućim danima najbolje je piti vodu, slijede je rashlađeni biljni čajevi i napici od prirodnih sokova i sirupa.

Jednostavno možete i sami napraviti sirup od mente, koji se pije razrijeđen i rashlađen, a takav će efekt gotovo trenutno ostaviti i na vaš organizam. Omjeri za sirup od mente isti su kao i kod pripreme sirupa od bazge, bagrema, matičnjaka ili cvijeta kadulje.

Na 10 grančica mente stavite litar vode i kilogram šećera, pola limuna i oko 10 grama limunske kiseline (dvije kašičice), ističu u receptu "Organskog vrta", ovisno o željenoj količini sirupa ili s koliko mente raspolažete, ali dalje su, dakle, omjeri 20 grančice - 2 litra vode, 2 kilograma šećera...

Postupak za sirup od mente:

1. Potopite grančice mente u vodu s limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom.

2. Dobro izmiješajte i ostavite da 24 sata odstoji na hladnom i tamnom mjestu.

3. Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje.

4. Nakon 48 sati, sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Manje količine najbolje je skladištiti u hladnjaku, a veće svakako na hladnom i tamnom mjestu.

(Zadovoljna.hr)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...