POGLED IZ BRUXELLESA: Evropskoj uniji treba jak Vučić - zato tolerira klizanje Srbije prema totalitarizmu!

EU se sada nalazi u neugodnoj situaciji. Sada joj neće biti lako surađivati sa Srbijom, koja je, praktično, bez opozicije, koja klizi u totalitarizam i iz koje dolaze snimci kako policija sa psima ganja i bije demonstrante, piše dopisnik "Jutarnjeg lista" Augustin Palokaj u analizi koju objavljujemo u cijelosti.

  • Regija

  • 09. Jul. 2020  09. Jul. 2020

  • 2

alt

Piše: Augustin Palokaj

Beograd je već dva dana glavna vijest u mnogim evropskim medijima. Ne zbog unutarnjih političkih prepucavanja ili zato što je to država praktički bez oporbe. Bio je glavna vijest jer su se prosvjedi koji su izbili povezivali s mjerama koje je vlast uvela kako bi spriječila brzo širenje koronavirusa.

I druge su države u dvojbi što učiniti dogodi li se drugi val zaraze. Slažu se da se ne smiju vratiti mjere potpunog zatvaranja, jer to ne mogu ekonomski više podnijeti, smatraju da su pametnije nego prije tri mjeseca i da će imati više kapaciteta za zbrinjavanje oboljelih.

Reakciju građana u Beogradu mnogi su shvatili kao pobunu protiv mjera, koja bi se mogla dogoditi i u drugim državama Europe.

No oni koji prate zbivanja u Srbiji znaju da i ovi nemiri imaju političku pozadinu. Ljudima je dosta da se vlast s njima poigrava. U nekoliko se dana objava da je Srbija "bolje od svih pobijedila koronavirus" promijenila u onu da "prijeti kolaps ne uvedu li se stroge mjere". Dok se vodila izborna kampanja, uvjeravalo se da je opasnost prošla. Sada kada su izbori gotovi, opasnost je ponovno tu.

Međutim, u Srbiji se protivnici Aleksandra Vučića varaju ako misle da će EU stati na njihovu stranu i osuditi nasilje koje policija provodi nad civilima.

Dok se oporba i protivnici Vučića dogovaraju kako nastaviti prosvjede, on sudjeluje na konferenciji "Budućnost Europe bez cenzure". Baš prava tema za njega koji o tome raspravlja uz mađarskog premijera Viktora Orbana i slovenskog Janeza Janšu. Dan kasnije Aleksandra Vučića u Elizejsku palaču u Parisu primit će francuski predsjednik Emmanuel Macron. Nakon toga sudjelovat će na videokonferenciji s Macronom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Sve u sklopu priprema za nastavak dijaloga između Srbije i Kosova, koji će se nastaviti u nedjelju 12. srpnja u Bruxellesu.

Europskoj uniji, ali i Rusiji i Kini, i Turskoj i Iranu te Bjelorusiji i Alžiru Aleksandar Vučić je važan. Ili im je važan partner ili računaju na njega u rješavanju teških problema kao što je normalizacija odnosa između Srbije i Kosova. Kako on ima sjajne odnose s liderima koji ionako nemaju previše razumijevanja za ljude koji prosvjeduju protiv vlasti, a europski i američki lideri odavno su odustali od promicanja demokratskih vrijednosti i slobode medija, osim deklarativnog zalaganja, Vučić može računati na nastavak puno, nedvosmislene bezrezervne međunarodne potpore.

Europska unija u tome će prednjačiti. Njoj je Vučić važan i on to zna. Koliko je EU zainteresirana za dobre odnose sa Srbijom i Vučićem, pokazuje i primjer stavljanje Srbije na listi država koje se preporučuje ukidanje ograničenja za putovanje njihovih građana u EU. Vjerojatno se i sam Vučić tome čudio jer je znao da širenje koronavirusa u njegovoj državi poprima dramatične razmjere, i naravno, većina država EU nije poslušala tu preporuku. Mnogi sumnjaju čak i da delegacija EU iz Beograda, koja isto tako gaji sjajne odnose s vlastima, nije poslala u Bruxelles točne podatke o razmjerima virusa. Samo je Mađarska poslušala tu "preporuku" i ukinula ograničenja za Srbiju, ali to su učinili vjerojatno i zbog Mađara koji žive u Vojvodini.

Krivo ili ne, u EU vjeruju da im je Vučić potreban za rješenje problema odnosa Srbije i Kosova. Da osim njega nitko to u Srbiji ne može učiniti niti će moći u skorijoj budućnosti. Za to im očito treba jaki Vučić i zato toleriraju klizanje Srbije prema totalitarizmu. Vučića kritiziraju neki krugovi u EU, ali oni su uglavnom iz protivničkog tabora, iz lijevog centra ili liberali. Ima potporu Europske unije, a pogotovo Europske pučke stranke (EPP) kao najveće političke skupine.

No stvari se mogu i promijeniti. S jedne strane u EU nikad nisu skrivali da im je Vučić ne samo najbolji nego i jedini "partner" u Srbiji, ali s druge su sada postali svjesni da surađujući s Vučićem pomažu da Srbija klizi prema autoritarizmu.

Europska unija u izvještajima, i internim i javnim, kritizira Srbiju zbog stanja u medijima, zbog vladavine prava, zbog veličanja ratnih zločinaca. Ali to nikada nije bila prepreka da se Srbiji i Vučiću daje bezrezervna prepreka i financijska pomoć. EU se sada nalazi u neugodnoj situaciji. Sada joj neće biti lako surađivati s državom koja je praktički bez oporbe i iz koje dolaze snimke kako policija sa psima ganja prosvjednike i udara, a sve se to opravdava interesom građana.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...