ŠOK U NAJISTOČNIJEM MEGALOPOLISU SVIJETA: Najveći dnevni porast broja novozaraženih od izbijanja pandemije

Tokio je danas prijavio 224 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je najveći dnevni porast od početka izbijanja zaraze.

  • Svijet

  • 09. Jul. 2020  09. Jul. 2020

  • 0

Do porast slučajeva dolazi istodobno s rastućim strahovima od novog vala koronavirusa, u trenutku kada je Japan postepeno počeo otvarati ekonomiju nakon okončanja vanrednog stanja krajem maja.

"Zabrinuti smo da je drugi val koronavirusa očigledno stigao ovamo", rekao je za lokalnu televiziju NHK Hideo Maeda, čelnik javnog zdravstvenog centra u Kiti, dijelu glavnog grada Tokija. 

"Trenutna situacija je slična onoj na vrhuncu zaraze u aprilu", dodao je Maeda.

Tokio je u srijedu prijavio 75 slučajeva nakon što je prethodno registrirao više od 100 slučajeva zaraze šest dana zaredom.

Nema vanrednog stanja

Porast broja slučajeva zaraze nije, međutim, naveo vladu da razmotri uvođenje još jednog vanrednog stanja, rekli su zvaničnici u četvrtak.

"Nismo u stadiju u kojem se uvodi vanredno stanje", rekao je portparol vlade Yoshidade Suga na konferenciji za medije.

Japan je prvi proglasio vanredno stanje početkom aprila. Devet dana kasnije, mjere su se proširile na cijelu zemlju.

Vlada je ukinula vanredno stanje za 39 od 42 prefekture sredinom maja, a potom su ukinute i u Tokiju i preostale četiri prefekture, koje su bile posljednje podvrgnute restrikcijama.

Centralna vlada i Tokio našli su se na udaru kritika zato što nisu povećali broj testiranja, dok je guvernerka Tokija Yuriko Koike okrivila noćne četvrti za nedavnu pojavu zaraze. 

Japan je do sada potvrdio 21.361 slučaj zaraze koronavirusom, uključujući i 712 slučajeva s kruzera u februaru te 995 smrtnih slučajeva, prema informacijama NHK-a.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...