POTRESNO PRIZNANJE GENERALNOG SEKRETARA UN-a: "Prije 25 godina iznevjerili smo NAROD SREBRENICE!"

Prije četvrt vijeka, Ujedinjeni narodi i međunarodna zajednica iznevjerili su narod Srebrenice.

  • Politika

  • 09. Jul. 2020  

  • 1

Kako je rekao bivši generalni sekretar Kofi Annan, ovaj neuspjeh „progonit će našu historiju zauvijek”, izjavio je Antonio Gutteres, generalni sekretar Ujedinjenih naroda, povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.. 

- Suočavanje s prošlošću je važan korak ka obnovi povjerenja – naveo je.

Pomirenje, rekao je, mora biti podržano međusobnom empatijom i razumijevanjem. Također, podrazumijeva i odbacivanje negiranja genocida i ratnih zločina, kao i odbacivanje veličanja osuđenih ratnih zločinaca.

Generalni sekretar pozvao je ljude u regiji i šire da se suprotstave govoru mržnje, podjelama retorike i pričama o nepovjerenju i strahu.

- Na ovu tužnu godišnjicu podsjećamo da je mir u Bosni i Hercegovini još uvijek krhak. Ne možemo odustati od toga da radimo na stvarnom pomirenju. To dugujemo žrtvama srebreničkog genocida, preživjelima, ljudima Bosne i Hercegovine i cijelom čovječanstvu.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...