NAJUGLEDNIJI UNIVERZITETI U SAD-u DIGLI SVOJ GLAS: Harvard i MIT tužili Trumpa i njegovu administraciju zbog ovoga...

Harvard i MIT, dva prestižna američka univerziteta, podnijela su u srijedu tužbu protiv Trumpove administracije, tražeći način da zaustave naredbu koja brani stranim studentima ostanak u zemlji ako pohađaju samo online nastavu.

  • Svijet

  • 09. Jul. 2020  09. Jul. 2020

  • 0

Harvard i MIT, dva prestižna američka univerziteta, podnijela su u srijedu tužbu protiv Trumpove administracije, tražeći način da zaustave naredbu koja brani stranim studentima ostanak u zemlji ako pohađaju samo online nastavu. Imigracijske vlasti su ranije ove sedmice najavile su da će se studenti koji pohađaju univerzitete koja nude samo online nastavu zbog koronavirusa morati ili prebaciti na drug univerzitet ili napustiti zemlju.

"Naredba je došla bez najave, njezinu okrutnost nadmašuje samo njezin nemar", izjavio je u srijedu predsjednik Harvarda Lawrence Bacow.

"Doima se da je naredba donesena namjerno kako bi se izvršio pritisak na fakultete i univerzitete da u kampusima otvore svoje učionice kako bi počela predavanja na jesen, bez brige za zdravlje i sigurnost studenata, predavača i drugih", dodao je Bacow.

Američki predsjednik Donald Trump vrši snažan pritisak kako bi se sve škole otvorile ujesen, bez obzira na zabrinutost zbog virusa.

Predsjednik je u utorak organizirao okrugli stol, koji je bio emitiran na stranici Bijele kuće i na kojemu su obrazovni radnici lobirali da se škole ponovno otvore, s time da mnogi naglašavaju probleme mentalnog zdravlja i obrazovne deficite s kojima se suočavaju studenti s obzirom na to da nastavu ne mogu pratiti iz učionica. Harvard je nazvao imigracijsku naredbu "lošom javnom politikom".

"Vjerujemo da je to ilegalno", rekao je. Političari i akademska zajednica kritikovali su Trumpovu odluku da se ne odobre vize stranim studentima u Sjedinjenim Državama čiji će se nastavni programi na jesen odvijati isključivo putem interneta.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...