ŠAROVIĆ ZADAO TEŽAK UDARAC DODIKU: „Koalicija SNSD - HDZ - SDA na nivou BiH praktično i ne postoji, Draško Stanivuković će biti…“

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović govorio je u intervjuu za "Nezavisne" o aktuelnoj političkoj situaciju u BiH.

  • Politika

  • 11. Jul. 2020  11. Jul. 2020

  • 1

Na pitanje kako ocjenjuje događaje na nivou BiH, Šarović kaže:

„Koalicija SNSD - HDZ - SDA na nivou BiH praktično i ne postoji, osim u pokušajima da podijele pozicije na nivou različitih institucija, a što im, takođe, ne uspijeva. Uskoro će im isteći pola mandata i već sada je jasno da će ovo biti najneuspješiji saziv od njegovog osnivanja, saziv s napostojećim rezulatatima rada. Ovi ministri nemaju odgovore na većinu ključnih pitanja za koja su nadležni, a o evropskom putu BiH više se čak i ne govori. Da je drugačiji odnos snaga u Domu naroda BiH, ovaj i ovakav Savjet ministara bi davno otišao u neslavnu istoriju. Ovako, neizvjesna je i njegova sudbina i sudbina bilo kakvog napretka“, kazao je Šarović za "Nezavisne".

Na pitanje koje su zamjerke na vlast RS-a, Šarović je odgovorio:

Vlast RS-a od RS-a godinama pravi sredstvo za bogaćenje nekoliko porodica, crpe se svi njeni resursi, a RS u ekonomskom smislu postaje samo prazna ljuštura. Pogledajte samo Hercegovinu, gdje narod, pored tolikih resursa i bogatstva, iz dana u dan živi sve gore i sve više bespovratno odlazi. I taj trend će se, već je izvjesno, nastaviti ne samo u Hercegovini, nego u cijeloj Republici Srpskoj ako ova hobotnica od vlasti nastavi da se širi, usisava, pljačka i obespravljuje sve čega se dočepa i od čega može da se okoristi.

U isto vrijeme uništavaju se i instutucije sistema. Pogledajte samo stanje s virusom korona. Dok ljudi svaki dan umiru, pojedinci najavljuju da će o mjerama raspravljati nekakav komitet neke stranke?! Gdje su nadležne institucije, gdje je struka? Kome je trebalo vanredno stanje, zašto su baš tada provedene brojne sporne javne nabavke? Gdje je sada ministar Alen Šeranić? Šta rade Zoran Tegeltija i njegovi ministri? Raspravlja se samo o raspodjeli fotelja i novim zaduživanjima, dok svaki dana imamo sve veći broj zaraženih, migrantska kriza je pred tačkom ključanja, a samo u RS-u ugroženo je 15.000 radnih mjesta. Zamjeram vlasti u RS-u to što RS vodi u potpuni ekonomski kolaps, sunovrat institucija, ljudskih prava i dostojanstva, bijedu i potpuno pustošenje.“

Šarović je na kraju najavio razgovore sa PDP-om o podršci Drašku Stanivukoviću kao zajedničkom kandidatu opozicije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...