ODJEKIVALE DETONACIJE: Veliki požar na brodu američke ratne mornarice, na desetine povrijeđenih...

Brod američke ratne mornarice usidren u pomorskoj bazi u San Diegu evakuiran je u nedjelju zbog požara, a dvadesetak ljudi završilo je u bolnici sa manjim povredama, izvijestili su vojni dužnosnici i vatrogasna služba, prenosi Hina.

  • Svijet

  • 13. Jul. 2020  13. Jul. 2020

  • 0

Požar je pratila eksplozija, a iz broda su se satima izvijali stubovi gustog dima oštrog mirisa, objavili su vatrogasci, koji su gasili vatru iz desetak specijalnih plovila.

Sedamnaest mornara i četiri civila prebačeno je u bolnicu s lakšim povredama, objavila je mornarica, dodavši da je svih 160 ljudi, koliko ih je bilo na brodu, na sigurnom.

Udisanje dima i manje opekotine

U redovnim uvjetima posada uključuje oko 1.000 ljudi.

Povrede mornara uglavnom uključuju posljedice udisanja dima i manje opekotine, objavio je glasnogovornik mornarice, kontraadmiral Charles Brown. 

Točan uzrok i mjesto izbijanja požara još nisu utvrđeni, ali zasada nema naznaka da je podmetnut, dodao je glasnogovornik mornarice u San Diegu Mike Raney. Preventive radi, municija se obično istovara s broda prije ulaska u luku radi održavanja, dodao je Raney za Reuters.

Prema navodima neimenovanog radnika koji nije u sastavu oružanih snaga, požar je izbio ispod vodne linije pa ga je teže gasiti i veća je vjerovatnoća da će se proširiti na sistem za gorivo.

Prijevoz helikoptera

Brod Bonhomme Richard služi za prijevoz helikoptera američke mornarice i pješadije, angažiran je u više vojnih operacija, a pojavio se i u dva filma - "Battleship" u kojem glume Liam Neeson i Rihanna i "Čin hrabrosti".

Bonhomme Richard pseudonim je Benjamina Franklina koji je pod njime objavio, između ostalog, "Almanah sirotog Richarda".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...