MARJANOVIĆ ZA N1: "Prije bih poslušao doktore Lera i Nakaša nego nekog člana Predsjedništva BiH"

Profesor genetike i bioinžinjeringa Damir Marjanović gostovao je u Novom danu na televiziji N1 te je rekao kako je širenje virusa i porast broja zaraženih u Bosni i Hercegovini bilo očekivano jer su određene mjere popustile.

  • Mini market

  • 13. Jul. 2020  13. Jul. 2020

  • 1

"Mogli ste očekivati da će virus moći jače cirkulirati nakon popuštanja mjera. Ono što bi trebali oni koji se brinu kako će se cijela priča razvijati jeste da se pripreme za sljedeće korake, za jačanje zdravstvenog sistema, za mjere koje će se možda trebati vratiti jer kako se svima nama čini, virus nije nestao preko ljeta, ostat će i u sezoni jesen/zima i moramo se pripremiti da će tada stvari biti dosta komplicirane i da moramo obaviti pripreme za zdravstveni sistem, za ljude koji žive u BiH na nešto što se zove nova realnost", istakao je Marjanović.

"Predstoji nam jedna igra mačke i miša dok se ne napravi efikasna vakcina i terapija i da budemo u poziciji mačke", dodao je.

Marjanović je u Novom danu rekao i da građane "izluđujemo informacijama da najgore tek dolazi, te da ih opterećujemo s velikim brojem informacija".

"Nama treba određeni prostor i vrijeme i u ovom momentu kada svi očekuju da se sve riješi jednim potezom kao u filmovima, to u biti ne ide tako. Realnost je da je virus tu, njegove manifestacije se mijenjaju, on i mutira. Svakoga dana smo opremljeniji sa informacijama o njemu, o načinu kako se može spriječiti u njegovom širenju, ali za takve stvari treba vremena", rekao je.

Kazao je za da će dolaskom sezonske gripe u septembru, odnosno oktobru biti dodatno zakomplikovana stvar jer su simptomi slični kao i kod Covida-19, ali da mnoge kompanije razvijaju testove gdje bi u jednoj reakciji mogle da detektuju prisustvo određenog virusa. Marjanović je također rekao kako vlasti u BiH ne bi trebalo da se plaše da određene mjere pooštre ukoliko bude znatno veći broj zaraženih.

"Nažalost, političkim odlukama nam se sprečava, odnosno nekome da a nekome ne, da uđe u susjedne države, pa onda imate i odluku da Italija stavi BiH na crvenu listu a ne stavi Srbiju, i to nema veze s epidemiološkom situacijom nego sa politikom, naglasio je.

Marjanović je ponovio da virus postoji i da je opasnost. Također je naveo kako neke naučne činjenice mogu zazvučati opasno, ali to bi trebalo koristiti vladama da optimiziraju mjere kojima trebaju sačuvati jedno društvo.

O najavi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će se provesti masovna vakcinacija stanovništva je rekao kako je "problematično kada neki predsjednik najavi veliko vakcinisanje ljudi, odnosno da je problematično to kada on to kaže a ne neko iz struke".

"Kada donosite određene mjere za neku zemlju, imate političke i zdravstvene mjere. Zatvaranje neke granice je politička mjera. Uvođenje policijskog sata je politička mjera. Dobro je kada su takve mjere donesene na znanstvenim činjenicama. Vi svake godine u nekom periodu imate pozive na vakcinaciju, posebno ugroženih skupina. Moj otac svake godine ide da se vakciniše i to je prevencija. Vakcina protiv gripe kruži desetljećima unutar populacije. Vjerujem da oni koji se inače vakcinišu, da će to i učiniti. Posebno bih sugerirao onima koji su u rizičnim grupama, prvenstveno zbog gripe. Da bi se požurilo da se vakciniše populacija, ja bih tu još uvijek sačekao informacije šta mi nauka kaže o tome. Ja bih prije poslušao doktora Lera, nego Vučića, i prije doktora Bakira Nakaša, nego nekoga predsjednika tročlanog Predsjedništva. Kada političar ili ministrar kaže sve ćemo vas vakcinisati a ne zna zbog čega, to je već problem", komentarisao je Marjanović.

Za Novi dan je govorio i o asimptomatskim slučajevima te rekao kako je problem sa korona virusum način prenošenja od ljudi koji su asimptomatski ili blago simptomatski te zato uspijeva da prolazi kroz populaciju.

"To se može pratiti jakim epidemiološkim radom na terenu ili testiranjem gdje ćete uhvatiti liniju tih asimptomatskih ljudi", istakao je.

Damir Marjanović ima i poruku u ovoj fazi borbe protiv virusa kojeg se želi spriječiti da se proširi te potcrtao važnost nošenja maske, držanja distance, kao i poštivanje pravila koje se preporuče.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...