DOBRA KONEKCIJA KOD OPOZICIONIH LIDERA: Najavili organiziranje protesta - "Čvrsto smo opredijeljeni da iskoristimo sva demokratska sredstva kako bi..."

Danas je održan online sastanak predsjednika opozicionih stranaka. Prisustvovali su mu Nermin Nikšić, Predrag Kojović, Elmedin Konaković, Mirsad Hadžikadić, Božo Skopljaković i Senad Šepić.

  • Mini market

  • 13. Jul. 2020  13. Jul. 2020

  • 1

Saopćenje izdato nakon sastanka, prenosimo u nastavku:

- Sve više se u režiji koalicije SDA, SNSD i HDZ spominje mogućnost dodatnog odlaganja lokalnih izbora. Neusvajanje državnog budžeta je samo jedan od planiranih scenarija.

Pokušaj vladajućih stranaka da demokratiju stave u karantin i na taj način suspenduju pravo građana da biraju i budu birani predstavlja tačku koju neće tolerirati ni opozicione stranke, ali ni građani u Bosni i Hercegovini. Zbog toga i na ovaj način želimo vrlo jasno poručiti kako je presudno važno da se osiguraju sredstva za održavanje lokalnih izbora u ovoj godini.

Za opozicione stranke je potpuno neprihvatljivo da HDZ i SNSD, zbog situacije u kojoj su evidentno izgubili kontrolu nad Centralnom izbornom komisijom BiH, uvjetuju i taocima drže građane Bosne i Hercegovine osporavanjem usvajanja budžeta.

Mi nećemo sjediti skrštenih ruku i čekati da se SDA, SNSD i HDZ kriju iza svojih navodnih sporazuma, koji ne vrijede ni 24 sata od slavodobitnog proglašavanja, tražeći opravdanje kako da se izbori ne održe. Mi u SDP-u, NS-u, NiP-u, Platformi za progres, NBL-u, HS-u i NB-u, čvrsto smo opredjeljeni da iskoristimo sva demokratska sredstva kako bismo spriječili namjeru vladajućih stranaka da spriječe održavanje lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini.

Jednoglasni smo u namjeri da nećemo dopustiti da vladajući iskoriste stanje pandemije i navodnu brigu za zdravlje građana kako bi umrtvili i spriječili opoziciju da jasno artikulira nezadovoljstvo građana, uključujući i organiziranje mirnih protesta u gradovima širom Bosne i Hercegovine. Pri tome smo opredijeljeni da jedinstveni protesti opozicije budu organizovani uz poštivanje svih preporučenih mjera zaštite i zakonskih propisa. 

S našim stavovima upoznat ćemo i predstavnike međunarodne zajednice, koji, svjesno ili nesvjesno, u posljednje vrijeme pomažu vladajućim strankama da nam nameću standarde koji ne vrijede nigdje u demokratskom svijetu. Kako i koliko vrijede navodni festivali demokratije, vidjeli smo samo 24 sata nakon posljednjeg sastanka u Lukavici.

Zato od njih očekujemo, umjesto ispraznih dogovora, da preuzmu aktivniju ulogu u omogućavanju održavanja fer i poštenih lokalnih izbora, uvođenjem novih tehnologija u izborni proces.

Koordiniran rad opozicije na artikuliranju stavova nastavit ćemo i ubuduće uz otvorenu mogućnost da nam se pridruže i druge opozicione političke partije iz cijele Bosne i Hercegovine, pod uslovom da ne dijele vlast sa SDA, HDZ, SNSD i Demokratskom frontom na bilo kojem nivou.

Ujedinjeni smo oko potrebe da omogućimo građanima Bosne i Hercegovine osnovno ljudsko pravo da biraju i budu birani, ne ističući svoje uske političke interese, već upravo jedan zajednički koji se ogleda u napretku Bosne i Hercegovine na svim poljima.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...