ŠAROVIĆ DEMASKIRAO DODIKOVOG NAČELNIKA: "Grujičić je četiri godine životario bez jasne vizije za Srebrenicu"

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović kazao je za N1 kako Srebrenicu treba voditi osoba koja će biti načelnik za oba naroda, a ne Mladen Grujičić koji je "životario četiri godine bez jasne vizije". Naglasio je kako je vrijeme da "SNSD izgubi Banjaluku", te da je "vodi Draško Stanivuković".

  • Politika

  • 13. Jul. 2020  13. Jul. 2020

  • 0

Komentirajući sudski proces Hašimu Tačiju kazao kako se nada da se neće desiti kao u slučaju Haradinaja već da će se taj proces privesti kraju pravedno.

"Nije prvi put da se za pregovore poput Beograda i Prištine dešavaju određene situacije kao što je ova. Hajde da vjerujemo da to nije direktno povezano i da će to teći paralelno. Da će odgovorati oni koji trebaju, a razgovori dvije politčke stranke nastaviti i uroditi nekim napretkom", rekao je Šarović u Danu uživo.

Govoreći o nedolasku visokih zvaničnika Srbije ili RS-a na komemoraciju povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, kazao je kako "ta tema nije dominirala u RS-u u politčkom životu".

"Ranijih godina bilo je političara na najvišem nivou koji su dolazili na komemoraciju na obilježavanje ovog dana. Treba pitati one na čelnim pozicijama zašto se nisu pojavili. Ne mislim da je to posebno bitno i važno da bi dominiralo da je u pitanju obilježavanje ove godišnjice", rekao je Šarović.

O borbi koja predstoji između Alije Tabakovića i Mladena Grujičića za načelnika Srebrenice kazao je kako "Grujičiću nisu dali podršku jer je niko nije ni tražio" i ponovio da je dogovor kod predsjednice Republike Srpske bio drugačiji.

"Složili smo se da tragamo za zajedničkim kandidatom koji bi mogao voditi ovu važnu lokalnu zajednicu na istoku BiH i da izaberemo najboljeg. Bio je dogovor da se okupe političke stranke koje imaju sjedište u RS-u i predlože kandidata. Niko nije obećao da će unaprijed podržati Grujičića. Grujičiću smo dali bezrezervnu podršku prije četiri godine, mislimo da nije iskoristio ovaj mandat. Nije imao nikakvu viziju, četiri godine je životario bez jasne vizije za ovaj važan grad. Mislimo da ima boljih kandidata", rekao je Šarović.

Ponovio je kako kandidat mora raditi u korist oba naroda u Srebrenici.

"Mislim da politika stalnih podjela treba biti konačno na margini", rekao je Šarović.

Govoreći o tome da li će se održati lokalni izbori, kazao je kako to treba pitati HDZ, SNSD i SDA jer od njih ovisi usvajanje budžeta.

"Budžet je talac kadrovskih razračunavanja", rekao je Šarović.

Istakao je kako je "CIK sada nezavisniji za razliku od prethodnih godina kada je bila nijemi posmatrač krađe izbora".

"Vjerujemo da je sada bolja situacija", kazao je Šarović.

Kazao je kako ne vjeruje da neodržavanje izbora može izvesti građane na ulicu već "loše stanje, loša odbrana od korona virusa, bezperspektivnost i strah za sutra koji je prisutan kod većine građana BiH".

"Mi ne razmišljamo o izlasku na ulice zbog izbora. Da li nas neki drugi razlozi mogu podstaknuti to je drugo pitanje", rekao je Šarović.

Komentirajući utrku za gradonačelnika Banjaluke, kazao je kako su blizu toga da podrže Draška Stanivukovića.

"Mislim da je realno da SNSD nakon toliko godina izgubi Banjaluku jer je situacija takva da se može desiti da u novembru, ukoliko bude izbora, Banjaluku vodi Draško Stanivuković, mladi momak i dobar poslanik", zaključio je Šarović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...