CRKVA, MUZEJ, DŽAMIJA: Turci će tokom molitve pokrivati mozaike u Aja Sofiji laserima ili zastorima!

Mozaici u istanbulskoj Aja Sofiji bit će pokriveni zastorima ili laserima tokom muslimanske molitve, najavio je u ponedjeljak glasnogovornik vladajuće turske Stranke prava i razvoja (AKP) nakon što je predsjednik Tayyip Erdogan taj muzej pretvorio u džamiju.

  • Svijet

  • 14. Jul. 2020  14. Jul. 2020

  • 0

Kršćanske ikone bit će otkrivene i otvorene za sve posjetioce sve ostalo vrijeme, a ulaz će biti besplatan, rekao je Omar Celik.

Još nije razjašnjeno kako će se laserima pokrivati mozaici.

Predsjednik Tayyip Erdogan proglasio je u petak istanbulsku Aja Sofiju otvorenom za muslimanska bogosluženja nakon što je sud odlučio da je pretvaranje te nekoć bizantske crkve u muzej 1934. bilo nezakonito.

Ta je odluka izazvala kritike i zabrinutosti u svijetu, uključujući Grčku, SAD i Rusiju, kao i UNESCO i papu Franju, koji je rekao da ga je "pogodila" ta odluka.

Celik je na konferenciji za medije rekao da je najveće nepoštovanje spram Aja Sofije u povijesti pokazala Sveta Stolica.

On je rekao da su pravoslavni kršćani godinama trpjeli usljed "latinske invazije" koju je vodio Vatikan u 13. stoljeću, kada su križari opljačkali baziliku.

Američki State Department objavio je u petak da je "razočaran" odlukom turske vlade o promjeni statusa Aja Sofije, a grčki premijer Kyriakos Mitsotakis kazao je u petak da "na najoštriji način" osuđuje odluku Turske da Aja Sofiju pretvori iz muzeja u džamiju.

Grčka je poručila da će odluka imati posljedice po odnose dvije zemlje i turske veze s Europskom unijom.

Čelnik krajnje desne italijanske stranke Liga Matteo Salvini predvodio je protest pred turskim konzulatom u Milanu.

"Zaustavit ću svaku vrstu finansijske pomoći turskom režimu i jednom zasvagda okončati bilo kakvu pretpostavku ulaska Turske u Europsku uniju, jer smo dali više od deset milijardi eura režimu koji pretvara crkve u džamije te mislim da su prešli granicu", rekao je.

UNESCO je u petak rekao da će zbog prenamjene preispitati status Aja Sofije kao svjetske baštine.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je u ponedjeljak da je Ankara iznenađena reakcijom UNESCO-a te da će ga izvijestiti o daljnjim koracima koji će biti poduzeti u vezi s Aja Sofijom.

"Mi moramo zaštititi baštinu naših predaka. Funkcija može biti ovakva ili onakva, to nema veze", rekao je Cavusoglu za državnu televiziju TRT Haber.

Aja Sofija, bazilika iz šestog stoljeća, koja zbog svoje arhitekture privlači turiste iz cijelog svijeta, pretvorena je u džamiju nakon što je osmanski vladar Mehmed II osvojio Carigrad 1453. godine.

Prenamijenjena je u muzej 1935., u prvim danima moderne sekularne turske države pod Mustafom Kemalom Ataturkom.

"Odluka vlade iz 1934. koja je okončala njezinu namjenu džamije i koja ju je definirala kao muzej, nije bila u skladu sa zakonima", navelo je u presudi Državno vijeće, najviši turski upravni sud u Ankari, referirajući se na edikt koji je potpisao Ataturk.

Udruženje koje je pokrenulo slučaj i pravnu bitku dugu 16 godina, tvrdi da je Aja Sofija bila u vlasništvu osmanskog sultana Mehmeda II nakon što je osvojio tadašnji Konstantinopolis, današnji Istanbul.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...