ZASTRAŠUJUĆE BROJKE U KOMŠILUKU: U Crnoj Gori povećano testiranje, novih 400 zaraženih, zatražena pomoć Njemačke…

Crnogorski Institut za javno zdravlje (IJZCG) saopćio je u ponedjeljak navečer da je pozitivno oko 400 od 2.000 testova na koronavirus, koji su, zbog povećanog testiranja, poslani u laboratorij u Njemačkoj.

  • Hronika

  • 14. Jul. 2020  14. Jul. 2020

  • 1

Na taj način, broj zaraženih u Crnoj Gori, koji uz novih 66 slučajeva iznosi ukupno 963, znatno će se povećati, što bi, kako je saopćio direktor IJZCG Boban Mugoša, moglo utjecati na uvođenje novih epidemioloških mjera.

„Prema sadašnjim podacima kojima raspolažemo, zabrinjava nas to što je više od 20 posto uzoraka koji su poslani na obradu u Njemačku, pozitivno, što znači da će doći do daljnjeg porasta i to će utjecati na to kako ćemo dalje pristupati epidemiji“, kazao je Mugoša.

Na konferenciji za novinare objasnio je da je u Crnoj Gori testirano ukupno 25.000 građana ili 396,4 na 100.000 stanovnika, zbog čega su crnogorski laboratoriji povećali svoje kapacitete deset puta, ali je, također, uspostavljena saradnja s jednim od najvećih laboratorija u EU, u Njemačkoj, gdje je bilo poslano 2.000 uzoraka.

„Rezultati se unose u bazu (...) i u iduća dva dana, kad unesemo kontrolu svih rezultata, moći ćemo dati tačan rezultat", rekao je Mugoša.

U Crnoj Gori u drugom valu koronavirusa koji je počeo sredinom juna, zaraženo je tri puta više osoba nego u prvom valu, kada su od Covida-19 oboljela 324 Crnogorca.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...