ČUDO IZ BOSNE; OD STEČAJA DO BOEINGA: Firma iz Zenice bila je na rubu bankrota, a danas ispisuje povijest… (VIDEO)

Preduzeće “Metalno” iz Zenice – prije samo nekoliko mjeseci u stečaju, a od danas proizvodi mašinu koja će se koristiti u najvećem svjetskom proizvođaču aviona.

  • Ekonomija

  • 14. Jul. 2020  14. Jul. 2020

  • 0

Projekt gradnje industrijske peći za stabilizaciju i učvršćivanje materijala nova je pobjeda bosanskohercegovačke pameti. Vrijednost ovog pogona, čija je dužina 115 metara, iznosi tri miliona maraka. Peć će koristiti najveći proizvođač aviona u svijetu.

ALBIN GUTLIĆ, tehnički rukovodilac projekta

“Oni su ovu peć proizveli za firmu "Boeing", avione, gdje materijal koji oni uzimaju, ulazi u ove peći, učvršćuje se, dobija taj kvalitet i od njega se prave dijelovi za avione.”

MUHAREM KOLIĆ, inžinjerska potpora

“Težak izazov s obzirom na to da je ovo jedan veliki i veoma težak projekt, ali uz pomoć radnika i, naravno, timske snage, zajedno smo došli do najboljeg rezultata.”

Uspjeh je još i veći ako se zna da je ova industrijska peć nastala u preduzeću “Metalno”, koje je nakon višegodišnje devastacije i stečaja tek prije nekoliko mjeseci dobilo nove vlasnike i počelo s radom. Radnici su više nego zadovoljni.

HUSEIN PAŠALIĆ, radnik firme "Almy Metalno", Zenica

“Ja sam bio radnik “Metalnog” 15 godina. Zadovoljan sam, jedan veliki projekt koji smo, eto, usjeli završiti, očekujemo i drugi, isto, sada.”

OSMAN MEŠA, radnik firme "Almy Metalno", Zenica

“Radio sam u “Metalnom” 14 i po godina i sad sam nastavio u ovoj firmi, novoj. I kakvi su uslovi? Dobri su uslovi, zadovoljni smo svi.”

Realizacija projekta gradnje industrijske peći za stabilizaciju i učvršćivanje materijala ujedinila je, zapravo, nekoliko preduzeća iz Federacije i Republike Srpske. Pored upošljavanja bivših radnika, “Metalno” će uskoro otvoriti i nova radna mjesta.

ISMET BEGIĆ, direktor firme "Almy Metalno", Zenica

“Danas, evo, u ovoj hali radi pedesetak ljudi. Ja mislim da bi tu trebalo raditi, nekad je radilo 500, neće 500, ali daj, Bože, da radi 200 – i to bi bio veliki pomak za općinu Zenica, a i za BiH.”

U “Metalnom” je u toku gradnja još tri slične peći, a uskoro će s radom početi i postrojenje za proizvodnju rudarske opreme. To znači da će ovo preduzeće i u tom segmentu zaposliti nove radnike.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...