LJETOVANJE IZ NOĆNE MORE: Češki turisti "pokupili" koronu u Hrvatskoj, nadležni prate situaciju...

U prvih 11 dana jula Česi su u svoju zemlju uvezli koronavirus iz šest zemalja. Mahom je riječ o češkim turistima koji su se zarazili na odmoru.

  • Regija

  • 14. Jul. 2020  14. Jul. 2020

  • 0

Na koronu je pozitivno devet čeških državljana koji su bili na odmoru u inostranstvu, a od toga je troje zaraženo u Slovačkoj, dvoje u Švedskoj te po jedno u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Mađarskoj i Srbiji, piše Jutarnji.hr.

Ladislav Dušek, direktor Instituta za zdravstvene podatke i statistiku, kaže da se zasad radi o pojedinačnim slučajevima koji su beznačajni, ali u budućnosti postoji opasnost od izbijanja žarišta zaraze nakon povratka turista iz inostranstva, piše češki portal iDNES.cz.

Za razliku od podataka koje je objavio Institut za zdravstvene podatke i statistiku, češki ministar zdravstva Adam Vojtěch izjavio je tokom vikenda da su dvije osobe donijele bolest iz Hrvatske.

Ministar je, također, istaknuo Bugarsku i Grčku kao rizične zemlje. Prema njegovim riječima, ljudi bi trebali voditi računa o ovom riziku prilikom putovanja u ove popularne turističke destinacije i preventivno se zaštititi.

U Hrvatskoj i Bugarskoj broj zaraženih se posljednjih dana povećava, a Češka prati tamošnju situaciju i dalje ih smatra zemljama niskog rizika. Od zemalja članica EU, samo Švedska ostaje u kategoriji s visokim rizikom od zaraze. Nakon povratka iz Crne Gore i Srbije, Česi moraju od danas obaviti brzi test ili ući u dvosedmični karantin.

Hrvatske vlasti sve vrijeme insistiraju da nijedan turista koji boravi na Jadranu, nije zaražen.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...