OVOME SE NISU NADALI: Jedan otok na Jadranu ima isti broj turista kao i prošle godine, za svaki slučaj nose maske u torbici…

Sasvim drugačija sezona od proteklih ima, za sada, i svog pobjednika.

  • Regija

  • 14. Jul. 2020  14. Jul. 2020

  • 0

S gotovo 80 posto prošlogodišnjeg broja turista u dosadašnjem dijelu jula, najposjećenija destinacija u Hrvatskoj je otok Vir. Ondje je njemačkih turista čak trideset posto više nego lani, javlja HRT.

Poljubac uprkos koronavirusu. Jedan mladi par iz Njemačke na otoku Viru osjeća se sigurno. Iako primjećuju da su mjere u Njemačkoj rigoroznije i podržavaju ih.

"Mislim da bismo trebali ostati zaštićeni sve vrijeme, jer sada su zaista loša vremena, sve to vezano za zarazu", govori Rustan, turist iz Njemačke.

Među brojnijim gostima na Viru već su, tradicionalno, i Česi, koji otok nisu zaboravili ni tokom pandemije. Za svaki slučaj maska je spremljena u torbici.

"Imamo maske, naravno. Ako idemo u trgovinu, upotrebljavamo ih", naglašava Petr Nemec, turist iz Češke.

Na plažama nema gužvi kao prijašnjih godina, ali se od ljetnih radosti ne odustaje. Ležaljke na preporučenoj udaljenosti. Ipak, u dosadašnjem dijelu jula, Vir ima najviše noćenja na Jadranu.

"Bilježimo na današnji dan, već smo daleko prešli 500.000 noćenja, što je 20 posto, istina, manje nego lani, ali još je ta brojka jako impozantna", govori Srđan Iverić, direktor TZ-a Vir.

"Mi smo i prošle godine bili druga destinacija u Hrvatskoj u cijelom srpnju što se tiče noćenja", rekao je.

Zanimljivo, Nijemaca je na Viru ovo ljeto više nego lani, i to nekih 30 posto.

No, na Viru zasad nema otkazivanja. Otok koji je prijašnjih godina bio pun, sa svakodnevnim feštama, usporio je ove sezone tempo iz opravdanih razloga. Uprkos tome, i dalje je broj jedan na Jadranu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...