POZNATI KARDIOLOG NAKON OBDUKCIJE IZNIO ŠOKANTNA SAZNANJA: "Korona uništava ljudske organe gore nego gangrena, mladi pacijenti umiru za 24 sata…“

Koronavirus uništava organe čovjeka do potpune neprepoznatljivosti, čak više nego zloglasna gangrena, pa je poslije njegovog smrtonosnog pohoda kroz ljudsko tijelo i iskusnim obducentima teško da razaznaju tip tkiva, pišu "Večernje novosti".

  • Zdravlje

  • 14. Jul. 2020  14. Jul. 2020

  • 1

Obdukcije 17 preminulih od posljedica Covida, uglavnom mlađih ljudi, radilo je na Institutu za patologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu troje obducenata.

Poznati srbijanski kardiohirurg Miljko Ristić rekao je da su organi obduciranih pacijenata - pluća, srce, jetra, bubrezi - toliko uništeni da ih obducenti, da nisu znali s kojim preparatom rade, uopšte ne bi prepoznali.

Ristić, kojeg su nalazi patologa interesovali iz stručnog ugla da shvati kako korona oštećuje srce, istaknuo je da je preblago reći da su nalazi obdukcije iznenađujući i da obdukovani pacijenti nisu imali druge bolesti, osim hipertenzije.

"Obdukovani pacijenti jako brzo su preminuli od posledica Covida, u roku od 24 do 48 sati, i to se i navodi u izveštaju. Bode oči to što su bili mladi i zdravi, ali baš to i upozorava da ovaj virus napada sve i da se nikad ne zna kod koga će da ima fatalan ishod", rekao je Ristić.

Prema njegovim riječima, promjene organa pod utjecajem korone kod preminulih su takve da se ničim ne mogu oporaviti, ni lijekovima niti bilo kojom drugom medicinskom intervencijom, i to objašnjava zašto nastupa smrt čak i kod mladih.

Ta oštećenja organa, u neuporedivo manjoj mjeri kod preživjelih, za Ristića su dokaz tvrdnje pojedinih stručnjaka iz svijeta koji upozoravaju da posljedice korone predstavljaju prijetnju po život, čak i nakon što se ova zaraza uspješno preleži.

"Šteta je što kod nas nije urađeno više obdukcija, ali i nalazi za ovih 17 su prodor u svetskoj nauci", rekao je Ristić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...