ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ, OTVORENO: „Čović i Dodik igraju perfidnu, ali očigledno vrlo uspješnu igru i sve građane BiH drže u političkom zatočeništvu..."!

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, za N1 je kazao, da budžet se još nije usvojio zbog neodgovornosti novoformiranog Vijeća ministra, koji je oformljen u decembru prošle godine.

  • Politika

  • 14. Jul. 2020  14. Jul. 2020

  • 1

"Da smo bili odgovorniji, mi bi danas imali usvojen budžet, međutim, očigledno je da raznim politikanstvom i političkim uticajem, dominatno političkih lidera SNSD-a i HDZ-a, mi danas nemamo usvojen budžet BiH. Prošle sedmice u prvom krugu glasanja imali smo većinu, ali zbog nedostatka entitetske većine, mi imamo sutra glasanje u drugom krugu o prvom čitanju budžeta institucija BiH", rekao je Mehmedović, dodavši da sutra očekuje usvojen budžet u prvom krugu.

Na pitanje koliko su imenovanja za Vijeća minstara kamen spoticanja u ovoj priči oko budžeta, Mehmedović odgovara:

"Očigledno je da Vijeće ministara vodi više računa o stavovima svojih političkih lidera, odnosno ministri koji dolaze iz SNSD-a i HDZ-a, putem mehanizama blokade pokušavaju da najtjeraju da ostatak članova Vijeća ministara se ponašaju u skladu sa njihovim željama, da provedu ono što nije dogovoreno na tom političkom sastanku u Lukavici. Nakon tog sastanka, ponovo su lideri izašli sa dijametralnim stavovima, kao da nisu sjedili na istom sastanku, i to se reflektovalo na rad, odnosno nerad Vijeća ministara. Zbog toga mislim da u pogledu bošnjačkog stava nema zakulisnih radnji, nema problema, nema blokada, osim ono što nije dogovoreno. Ono što nije dogovoreno, ne može ići na dnevni red", istaknuo je Mehmedović.

Komentirajući odluku da se ne proglasi dan žalosti zbog obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, kazao je da je to  politički nonses, koji se fakturiše prvenstveno predsjedniku HDZ-a Draganu Čović, jer su njegovi ministri blokirali dnevni red u kome se nalazila i tačka proglašenja dana žalosti zbog žrtva genocida u Srebrenici.

"Očigledno, može se posmatrati sa te tačke, da u suradnji sa Dodikom, gospodin Čović je blokirao i tražio izgovore u drugim tačkama dnevnog reda da se ne proglasi dan žalosti. Taj politički dvojac igra vrlo perfidnu, ali očigledno vrlo uspješnu igru i sve građane BiH drže u političkom zatočeništvu", naveo je Mehmedović.

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima, on je rekao da se ništa spektakularno ne treba očekivati, niti će biti značajnijih promjena.

"Otprilike ljudi su zadovoljni sa stepenom rješavanja lokalnih problema od strane do sada izabranih zvaničnika. Naravno, biće tu promjena u određenim lokalnim sredinama", kazao je.

O odlukama zbog epidemiloške situacije koje je Hrvatska uvela za bh. državljane prilikom ulaska u tu zemlju, istaknuo je da najžešći odgovor Hrvatskoj mogu dati građani BiH preskakanjem ljetovanja, jer postoje druge destinacije svijeta da bi zadovoljili svoje potrebe.

"Druga stvar, ignorisanjem hrvatskih proizvoda na bosanskohercegovačkom tržištu, koji bi bio najadekvatniji odgovor Republici Hrvatskoj na ovakvu jednu, biću slobodan da kažem, fašisiodnu poruku, jer zaštiti se u zdravstvenom smislu sa hrvatskim pasošom u donosnu na bh. pasoš -  to je politička manipulacija", kazao je Mehmedović za N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...