EUROPA VAPI ZA ŠLJIVOM, A HRVATSKA KOČI IZVOZ IZ BiH: Proizvođači prijete blokadom granice

Ukoliko Hrvatska do četvrtka ne pojednostavi izvoz šljive iz BiH u Evropsku uniju, poljoprivredni proizvođači bit će prinuđeni da blokiraju granicu, rekao je Suad Selimović, predsjednik Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju, koje djeluje pri Privrednoj komori Tuzlanskog kantona.

  • Ekonomija

  • 14. Jul. 2020  14. Jul. 2020

  • 0

Naime, poljoprivredni proizvođači iz BiH traže da se fitosanitarnim inspektorima na graničnim prijelazima u Bosanskoj Gradišci i Metkoviću produži dnevno radno vrijeme te da se u rad stavi treći granični prijelaz s istim radnim vremenom, kao i da se inspektorima omogući rad subotom na graničnim prijelazima kako bi svježa roba, s vrlo visokim sadržajem vode, do krajnjeg kupca mogla stići u što kraćem roku. Trenutno fitosanitarni inspektori rade po osam sati, i to samo radnim danima.

Selimović ističe da čekaju hitno reagovanje i rješavanje problema s obzirom na to da svakog dana imaju sve veći broj kamiona sa šljivom koji idu prema granici.

- Ukoliko ne dobijemo adekvatan odgovor i rješenje da naša roba i naši kamioni ne stoje po dva-tri dana na granici, mi ćemo u četvrtak donijeti odluku šta dalje raditi. Predložit ćemo da se primijeni reciprocitet, odnosno da i BiH ograniči uvoz u našu zemlju na samo dva granična prijelaza - naveo je Selimović.

Ističe da je ove godine velika potražnja za šljivom te da kupci u evropskim zemljama traže tonu više nego ranije.

Svake godine isti problem

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS-a, kazao je da je ovaj problem velika neodgovornost institucija koje su nadležne za to.

- Svake godine nam se to dešava. Zašto ne bi bila donesena generalna odluka da granice rade, ako je potrebno, i 24 sata u sezoni - kazao je Dojčinović i dodao da je to roba koja ne trpi čekanje.

- Ugovorene su isporuke, ljudi u Njemačkoj čekaju, ali zbog granica, roba ne može da ode - kazao je Dojčinović.

Ibrahim Tursunović, proizvođač šljive iz Maoče, ističe da svakog momenta očekuje pozitivnu odluku.

- Nadamo se da će Hrvatska donijeti odluku da se produži radno vrijeme fitosanitarnih inspektora, da nam roba ne propada na granici - kazao je Tursunović i dodao da je ovim načinom smanjen obim prodaje i plasman šljive za 30 odsto.

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH, izrazio je opredijeljenost da se zaštiti domaća proizvodnja kroz izvoz poljoprivrednih proizvoda na tržište EU, poštujući međunarodne ugovore koje je BiH potpisala.

- Moramo uložiti dodatne napore i putem diplomatskih aktivnosti s nadležnim organima u Hrvatskoj dogovoriti nesmetan protok robe produženjem dnevnog radnog vremena i rad subotom fitosanitarnih inspektora na graničnim prelazima Stara Gradiška i Nova Sela, na zadovoljstvo naših poljoprivrednih proizvođača - rekao je Košarac.

On je informisao Misiju BiH u Briselu o poteškoćama s kojima se suočavaju poljoprivredni proizvođači u BiH prilikom plasmana proizvoda na tržište EU.

- Misija BiH pri EU obaviještena je da je u proteklom periodu na sastancima predstavnika svih nadležnih institucija u BiH i udruženja poljoprivrednih proizvođača, koji su izvozno orijentisani, zaključeno da je problem izazvan novom evropskom legislativom koja definiše službene kontrole i zaštitu zdravlja bilja, čime je predviđen fitosanitarni pregled za biljne kulture i robu koju prethodno po ovom osnovu nije pregledala fitosanitarna inspekcijan - navodi se u saopštenju, prenose Nezavisne.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...