KATASTROFA U KOMŠILUKU: Oni imaju najviše aktivnih slučajeva Covida-19 po stanovniku u regiji, u 24 sata zaraženo čak…

Zdravstvene vlasti, nakon analize epidemiološke situacije, konstatirale su u utorak navečer značajan porast broja novooboljelih u glavnom gradu.

  • Regija

  • 15. Jul. 2020  15. Jul. 2020

  • 0

Nakon što je u utorak crnogorski Institut za javno zdravlje unio u sistem rezultate 2.000 testova koji su ranije, zbog manjeg kapaciteta laboratorija u Crnoj Gori, poslani na analizu u Njemačku, Crna Gora postala je zemlja s najviše aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom u regiji.

Rezultati su, naime, pokazali da je 475 od 2.000 testova analiziranih u Njemačkoj, pozitivno na koronavirus, a kada se njima doda 66 pozitivnih slučajava potvrđenih u posljednja 24 sata u crnogorskim laboratorijima, dobiju se ukupno 1.453 aktivna slučaja ili 231 aktivni slučaj na 100.000 stanovnika.

Čelnik nacionalnog koordinacijskog tijela za zarazne bolesti Milutin Simović rekao je da ipak neće doći do drastičnih mjera, poput onih iz prvog vala, kad su građani ostali u svojim kućama, a policijski sat je vrijedio nakon 19 sati.

„Sada izlazimo da bi se radilo, jer se i ekonomijom brani javno zdravlje“, saopćio je Simović istaknuvši da je ovo sad drugi način života s epidemijom, „gdje smo izašli iz svojih domova, gdje idemo na radna mjesta, ali ipak toliko toga moramo reducirati, moramo se distancirati, biti odgovorniji i discipliniraniji“.

Crnogorske zdravstvene vlasti, nakon analize epidemiološke situacije, konstatirale su u utorak navečer značajan porast broja novooboljelih u glavnom gradu Crne Gore Podgorici, u kojem živi 200.000 stanovnika, što je trećina ukupnog stanovništva te države. U Podgorici su trenutno aktivna 553 slučaja.

U prvom valu epidemije koronavirusa u Crnoj Gori bila su zaražena 324 pacijenta ili skoro pet puta manje nego u drugom valu, koji je počeo sredinom juna. Prethodno se Crna Gora proglasila za prvu 'korona-free' državu u Europi, proglasila je kraj epidemije te otvorila svoje granice.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...