ZNANSTVENIK GORDAN LAUC IZNIO ŠOKANTNA SAZNANJA: Virus se nije promijenio, ljeto je ublažilo simptome, ali u zimu će biti mnogo VEĆA SMRTNOST…

Smrtnost od Covida-19 znatno se smanjila dolaskom toplijih dana, pokazuje studija provedena u osam europskih i 15 kineskih bolnica, koju je provela međunarodna grupa, sastavljena od 51 znanstvenika iz osam zemalja, među kojima su i mikrobiolog Gordan Lauc i Dragan Primorac, inače i članovi Znanstvenog savjeta Vlade RH.

  • Regija

  • 16. Jul. 2020  16. Jul. 2020

  • 0

Velika studija koja pokazuje sezonalni učinak virusa SARS-CoV-2, uključila je 6.914 pacijenata hospitaliziranih zbog Covida-19 te 37.187 osoba koje su samostalno prijavljivale simptome Covida-19 u Velikoj Britaniji, piše "Večernji list".

"Praćen je individualni tok bolesti 6.914 hospitaliziranih pacijenata. U svim bolnicama je uočeno da se smrtnost znatno smanjila. Za to postoji više mogućih objašnjenja, no istraživanje upućuje da je, najvjerojatnije, objašnjenje promjena temperature, tj. dolazak proljeća“, kaže Lauc i naglašava kako se virus nije promijenio, već je riječ o učinku koji je posljedica uvjeta u kojima virus djeluje na čovjeka.

Objasnio je i da molekularni mehanizmi koji su podloga sezonske prirode respiratornih virusa, uključuju dva ključna elementa: glikane i vlažnost zraka.

„Problem u sezoni grijanja je što je relativna vlažnost zraka u grijanim prostorima vrlo niska, što inaktivira našu mukoznu barijeru i omogućava virusima da se lakše šire. U mukusu koji luče naše sluznice, nalaze se posebni glikoproteini mucini, čija je glavna zadaća da, poput parangala, love viruse i bakterije, koji se, onda, mukocilijarnim transportom iznose iz dišnog sustava. To je prva barijera protiv patogena, no ona, nažalost, ne funkcionira ako je dehidriramo suhim zrakom. Čini se da je prestanak grijanja umanjio težinu simptoma u cijeloj Europi, no to, nažalost, znači da se virus, zapravo, nije promijenio i da bismo s početkom sezone grijanja mogli ponovo imati više teških oblika bolesti“, rekao je Lauc za "Večernji list".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...