ŽELJKA CVIJANOVIĆ U PANICI: „Izbori ne odgovaraju SDS-u i SDA, Milorad Dodik je govorio…“

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, govorila je za „Nezavisne“ o predstojećim lokalnim izborima kazavši da je velika igra u vezi sa pomjeranjem datuma, jer se to, navodno, radi zato što nema budžeta, a na isti način, bez budžeta, s odlukom o privremenom finansiranju, provedeni su izbori 2012. godine.

  • Politika

  • 16. Jul. 2020  16. Jul. 2020

  • 0

Vijeće naroda Republike Srpske ponovo je raspravljalo o pokretanju vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka na Zakon o srednjem obrazovanju. Na pitanje koliko je realno da Republika Srpska izmijeni Ustav, Željka Cvijanović odgovara:

- Vitalni nacionalni interes se definitivno zloupotrebljava i to je očigledno već godinama. Vijeće naroda nije originalna institucija iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, naknadno je uvedena nametanjem visokog predstavnika. Namjera je bila da se tu štiti vitalni nacionalni interes, a ne da to postane mjesto za politikantstvo. Mogli ste vidjeti šta sve nije razmatrano tamo i šta sve nije pokušano zaustaviti. To treba redefinisati. Ustav Republike Srpske se mora modernizovati i određene stvari iščistiti. Prije nekoliko godina, imali smo definisanih 17 amandmana, a jedan od njih je ukidanje smrtne kazne pa su to zaustavili Bošnjaci. Čak su i to zaustavili, a govore stalno kako žele da se ponašaju u skladu sa međunarodnim aktima, pravom... Sigurna smo da treba da radimo na promjenama i one moraju da odraze sadašnje stanje, da se relaksiraju određene stvari. Svjesna sam da će to naići na veliku galamu i opet na zloupotrebe ili pogrešna tumačenja šta stoji iza tako nečega. Potreba za novim ustavom postoji i postepeno će se na tome raditi, a da li će se nailaziti na barijere - hoće sigurno.

Na pitanje hoće li biti lokalnih izbora, predsjednica Republike Srpske, bh. eniteta, odgovara:

- To sada niko ne zna, ali sigurna sam da se oni moraju održati. Ovo je velika igra u vezi sa pomjeranjem datuma, za traženje određenih izgovora. Navodno nemate budžeta, a na isti način, bez budžeta, s odlukom o privremenom finansiranju, bili su provedeni izbori 2012. godine. Sad imate CIK, koji osvane u nekom novom članstvu, gdje nisu poštovane procedure, pa onda imate strance koji govore stalno da treba poštovati procedure i imati pravnu državu, a niko ne osudi način uspostavljana CIK-a, u kojem sjede ljudi koji su direktno vezani za politike određenih političkih partija, što je nedopustivo. Uz to sve, dodate situaciju s pandemijom, koja se, takođe, zloupotrebljava. Čula sam neke konstatacije kako CIK ne zna kakva će biti situacija najesen. Pa, šta briga CIK kakva će biti situacija, njihovo je da se provode procedure, a kada dođete u neko stanje i vidite kakva je situacija, tada, eventualno, to pomjerate iz zdravstvenih razloga. Očekujem da se izbori održe u roku, kako je zakonom predviđeno, bez bilo kakvih manipulacija ili pomjeranja.

Očekujete li izbore u novembru ili ipak u oktobru?

- Govorim o oktobru. Zakon je rekao da tada treba da budu održani izbori, a sve ovo drugo je bilo namještanje i prilagođavanje političkim potrebama. Skoro smo čuli Šarovića (Mirko Šarović, predsjednik SDS-), koji spominje decembar. Otkud on zna, kao lider partije, kako će se pomjerati ili da treba da budu pomjereni izbori, osim što ima svog člana direktno vezanog partijski i politički, koji je došao u CIK na način koji nije predviđen procedurom - kazala je Cvijanović za "Nezavisne".

I Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, govorio je da izbore treba prolongirati za decembar.

- Govorio je i komentarisali smo druge stvari, ali namjera je bila i rečeno je da to mora biti dogovor svih i mora da ima pravno uporište.

Kome u ovom trenutku ne odgovaraju izbori?

- Mislim da su SDS i SDA oni kojima izbori ne odgovaraju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...