NOVO GRADILIŠTE U SARAJEVU: Početkom augusta pokretanje radova na prvoj dionici Prve transverzale…

Predstavnici nadležnih institucija Kantona, Grada Sarajevo i općina održali su sastanak u vezi s gradnjom Prve transverzale na kome je istaknuto da se pokretanje radova na njenoj prvoj dionici očekuje početkom augusta.

  • Ekonomija

  • 16. Jul. 2020  16. Jul. 2020

  • 0

Pod operativnim vodstvom premijera Vlade Kantona Sarajevo Marija Nenadića, danas je održan novi koordinacioni sastanak predstavnika nadležnih institucija Kantona, Grada i općina u vezi s gradnjom Prve transverzale. 

Premijer Nenadić naglasio je vidljiv napredak koji je ostvaren tokom rada ovog koordinacionog tijela u prethodnih mjesec i pol dana. Brojne su prepreke u pokretanju ovog izuzetno važnog projekta u Kantonu Sarajevo. 

Projekt se proteže kroz tri općine, postoje različiti problemi po općinama, ali i oni koji su zajednički za čitavu trasu Prve transverzale. 

Premijer je prisutne informisao o održanom sastanku sa predstavnicima kompanije “Penny Plus”, na kojem je navedeno kako se formalni pregovori s tom kompanijom ne mogu provoditi dok se ne završi parcelacija lokacije na kojoj se nalazi ova firma, a koju vrše općine Centar i Novo Sarajevo. 

Ovim povodom, najavljeno je da će se tokom sedmice održati sastanak sa predstavnicima ove kompanije, kojem će prisustvovati i načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić sa svojim saradnicima radi približavanja stavova u vezi sa procesom parcelacije i drugim pitanjima. 

Sastanku su prisustvovali načelnici sve tri općine kroz koje se proteže Prva transverzala Nedžad Ajnadžić - Centar, Nedžad Koldžo - Novo Sarajevo i Edin Smajić - Vogošća. 

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Zavoda za izgradnju, Zavoda za planiranje, Direkcije za ceste, Pravobranilaštva Kantona, Grada i općina te predstavnici komunalnih preduzeća i drugi. 

Nakon sastanka, premijer Nenadić, ministar saobraćaja Adi Kalem i načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić, zajedno sa saradnicima, te direktori Direkcije za puteve i Zavoda za izgradnju KS Selmir Kovač i Mirza Hulusić obišli su prvu dionicu na Prvoj transverzali u ulici Halida Kajtaza do raskrsnice s ulicom Tešanjska. 

Kako je ovim povodom istaknuo ministar Kalem, na ovoj dionici u završnoj je fazi rješavanje preostalih imovinskopravnih odnosa, na samom kraju Tešanjske ulice, u zgradi poznatoj kao “kasarna” na adresi Tešanjska 21 i 23. 

"Općina Centar i Zavod za izgradnju KS ubrzano provode preostale postupke rješavanja imovinskopravnih pitanja kako sporazumno, tako i postupke eksproprijacije. Bitno je naglasiti da ćemo, okvirno, do 10. augusta imati izabranog izvođača radova, nakon čega ćemo početi s radovima na prvoj dionici Prve transverzale", najavio je ministar Kalem.

(SB/Fena)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...